Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

Mechanical Engineering

Från designkoncept och utveckling till förbättring och optimering

Inom området mekanik hjälper vi kunderna att förverkliga sina visioner, då vi tillsammans utvecklar framtidens storsäljande trendsättare. Med spetskompetens, stor nyfikenhet och öppenhet vill vi vara med och ta hand om alla typer av utvecklingsprojekt, från förbättringar och optimeringar av befintliga produkter till designkoncept och utveckling av nya kompletta produkter och system.

ESSIQ har vanan och resurserna att med vår agila arbetsmetod driva helhetsåtaganden i egen regi och lokaler, kombinerat med flexibiliteten och fingertoppskänslan att snabbt bemanna uppdrag ute i kundens organisation. Vi levererar allt från CAD-underlag till fysiska prototyper och har erfarenhet av utveckling i en mängd olika material och tillverkningsprocesser. Våra medarbetare brinner för att vara i framkant med det senaste inom den tekniska utvecklingen och har kompetens inom alla större CAD- och PDM/PLM-system.

Roller
Mekanikkonstruktör
Konceptkonstruktör
Komponentansvarig
Uppdragsledare
Featureledare
Verifieringsledare/-ansvarig
Projektingenjör
Projektledare/koordinator

Läs mer om våra andra tjänsteområden här.

Mechanical Engineering > Case

Kombinerad cykelsits och barnvagn för Påhoj

Hans Andersson är maskiningenjören som startade sin resa på ESSIQ genom att bli projektledare för startup-företaget Påhoj med deras första produkt, en kombinerad cykelsits och barnvagn. Hans är i grunden beräkningsingenjör som inte räds att testa något nytt och spännande såsom denna startup, där det kryllar av såväl utmaningar som möjligheter.

Utmaningar
Att göra något som ingen annan har gjort innan är intressant. Visst finns det barnvagnar och visst finns det cykelsitsar, men ingen kombination av dessa ute på marknaden. Och inte nog med – som startup saknade Påhoj det kapital som större företag har för att utveckla sin produkt. Med en unik design med en industridesigner som grundare var målet att göra en produkt med tilltalande design och som klarar av standardtest inom kategorin, men som inte skulle kosta mycket mer än en cykelsits i den övre prisklassen. Det var en utmaning, helt klart!

Genomförande
Det kunde snabbt konstateras att det tidigare utförda konstruktionsarbetet inte höll måttet. Detta ledde till att projektledarrollen omvandlades mer och mer till rent konstruktionsarbete, då produktkännedomen blev en vital del, tillsammans Hans vilja att lära sig mer om konstruktionsarbetet. Projektet genomfördes till stora delar in-house på ESSIQ Syds kontor i Malmö.
För att ro allt i hamn krävdes förutom sedvanligt – men omfattande – kontorsjobb även en hel del fysiskt arbete för att färdigställa prototyper för både uppvisning och testning. Till hjälp att prova delar till projektet hade Hans kontorets 3D-printer, med vilken han snabbt kunde få feedback på hur nya koncept fungerade.
Under projektets gång deltog Hans också på en mässa i Hongkong, för att visa upp produkten tillsammans med andra teknikföretag med nya innovationer. Vidare i projektet har många olika leverantörer involverats för konsultation, samtidigt som Hans har haft mycket kontakt med prototypleverantörer för att kunna användartesta produkten och certifiera den mot standard. Komplexiteten i de olika arbetsuppgifterna gjorde rollen än mer omväxlande och mångfacetterad.

Resultat
Hans har under projektets gång tagit in mycket kunskap om projektledningsdelen av ett startup-företag, och dessutom förbättrat sin kunskap inom plastkonstruktioner. Att få lära sig grunderna till avancerad ytmodellering där designen är kritisk men producerbarheten avgörande har gjort Hans till en än mer medveten ingenjör. Svårigheten i att skapa en hållbar och attraktiv produkt med mindre medel än vanligt gjorde projektet utmanande, men i och med det mycket lärorikt. Att kunna genomföra stora delar av projektet in-house gav Hans möjlighet att få socialt och professionellt utbyte från chefer och kollegor, som i sin tur fick möjlighet att följa projektet på nära håll.

  • Hans Andersson

    Hans Andersson

    Projektledare Mekanik

Mechanical Engineering > Profil

Arez Mohideen

Jag kom i kontakt med ESSIQ genom ett av mina engagemang under studietiden – Chalmers Formula Student som ESSIQ är partner till. Vårt samarbete växte när jag fick privelegiet att representera ESSIQ som studentambassadör samtidigt som jag skrev mitt exjobb på Volvo Car Group. Jag lärde mig om ESSIQ:s värderingar och kände snabbt att det här var ett företag jag ville fortsätta vara en del av. Lyckligtvis blev jag erbjuden att fortsätta som konsult på ESSIQ efter examen, och det tackade jag ja till!

I dag arbetar jag på CEVT som systemingenjör, där min roll går ut på att projektleda de komponenter jag är ansvarig för, och att förbereda produktverifikation och leverantörsmöten, bland mycket annat. I uppdraget har jag även fått åka på tjänsteresa till Kina vilket såklart var en häftig upplevelse.

Jag brukar beskriva mig själv som en ingenjör och en entreprenör. Min titel är ingenjör, men min personlighet gör mig till en entreprenör. På fritiden är jag en passionerad hobbybakare, ett intresse som för några år sedan ledde till att jag och en vän startade ett cheesecake-företag: Cream N Crunch. Vår affärsidé var att baka och sälja amerikanska cheesecakes – det godaste som finns – vilket vi också gjorde i cafét på Chalmers där vi pluggade.

Utöver bakningen är mina stora intressen träning, aktiehandel och att plocka upp min sambo efter jobbet (tydligen). Jag tror att mina varierade intressen och min mångsidighet är en stor fördel i jobbet. Samtidigt som jag får ny energi av att baka eller träna, blir tillvaron blir helt enkelt roligare och arbetet mer effektivt. ESSIQ är alltid uppmuntrande till mina fritidsaktiviteter och tar emot mina många idéer med ett leende. De är en arbetsgivare som bryr sig om mig både på och utanför arbetet.

Något jag värderar högt med mitt jobb är den frihet jag har; jag väljer själv vilka tider jag jobbar, så länge jag jobbar 40 timmar i veckan och levererar det som förväntas av mig (och gärna lite till). Utanför uppdraget finns ESSIQ som en knytpunkt för mig och mina kollegor. Genom vårt intranät får vi viktig information och stöd i allt som rör uppdraget, men kan också spontant styra upp en afterwork eller ett träningspass tillsammans. Flexibiliteten i att ha ett team av uppdragskollegor, där vi jobbar mot samma mål, och att samtidigt ha en stor ESSIQ-familj att konsultera och umgås med – det är en perfekt mix för mig.

 

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Alfagatan 7,
431 49 Mölndal

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Gårdsvägen 10,
169 70 Solna

Anlita ESSIQ

Boka ett möte
eller maila oss!

Vi brinner för produktutveckling och medarbetarkultur. Konsulter på ESSIQ har hög kompetens och trivs med sig själv och sina kollegor. Det är en kombination vi tror är vinnande för alla parter. Genom att skicka din förfrågan så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

BOKA ETT MÖTE KONTAKTA NÅGON AV OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE