Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

Simulation & Visualization

VR som verktyg i produkt- och tjänsteutveckling

VR, Virtual Reality, är ett begrepp som numera är bekant för de flesta, men visste du att det kan användas inom produkt- och tjänsteutveckling? En tydlig trend och möjlighet inom produktutveckling idag är att använda sig av virtuella miljöer. Tillgången till kraftfulla processorer, stora datamängder och innovativa visualiseringslösningar gör det möjligt att komplettera fysiska prototyper med virtuella. Det medför många fördelar, såsom att förkorta utvecklingscykler, involvera fler personer i utvecklingsprocessen och få större precision i beslutsstöden.

ESSIQ arbetar idag med många projekt där vi tillsammans med kunder utvecklar plattformar för virtuell utveckling, simulering och visualisering. Vi fokuserar på teknik- och metodutveckling och erbjuder kompetens från tidigt koncept till optimering och verifiering i processens slutskede. Inom tjänsteområdet Simulation och Visualization hjälper vi våra kunder att effektivisera och modernisera sin produktutveckling med hjälp av den senaste tekniken – som hela tiden utvecklas och förfinas.

Roller:
Produktägare
Visualiseringsingenjör
Simuleringsingenjör
Metodutvecklare
VR-utvecklare
Materialingenjör

Simulation & Visualization > Profil

Joakim Brodd

Joakim Brodd är Automotive Consultant på ESSIQ och rör sig inom tjänsteområdet Simulation och Visualization. Joakim är en mångsidig person med stort tekniskt intresse. Han är född i Schweiz, uppvuxen utanför Göteborg, har bott flera år i Tranås och pluggat i såväl USA som Tyskland. Idag arbetar Joakim i ett projekt på Geely Design i Göteborg, där han har rollen som Product Design Quality Specialist.

Det var inte helt självklart att Joakim skulle påbörja en karriär inom teknik – han har nämligen både en Master of Science i Product Development från Chalmers och en Bachelor of Economics från Handelshögskolan i Göteborg. Men teknikintresset tog över allt mer, och under studietiden var Joakim bland annat på utbyte i Tyskland för att rikta in sig på fordonsutveckling, teknisk design och innovation på Stuttgarts Universitet. Idag beskriver Joakim sig själv som ”tragiskt teknikintresserad”, och just bilar är något som länge legat honom varmt om hjärtat.

Bilintresset har också kommit att forma Joakims arbetsliv och har lett till häftiga möjligheter att utveckla framtidens bilar. I sitt tidigare uppdrag inom Perceived Quality på CEVT, China Euro Vehicle Technology, höll Joakim i kundkliniker på en testanläggning i England och genomförde en rad Product Reviews i de olika bilfabrikerna i Kina. Möjligheten att få arbeta i en internationell miljö är något som Joakim uppskattar:

– Genom ESSIQ har jag fått möjligheten att komma till utvecklande uppdrag och arbeta i en internationell miljö. Det är otroligt intressant att jobba mot Kina, som idag driver teknisk innovation och bilutveckling framåt, säger Joakim.

Joakim kom till ESSIQ 2016 och beskriver företagskulturen som social, positiv och nytänkande. Att känna sig som en del av gemenskapen är viktigt, betonar Joakim, eftersom man som konsult tillbringar den största delen av sin tid hos kunden. Han har lärt sig mycket under sin karriär på ESSIQ: att arbeta i stora, komplexa projekt, att sammanställa viktig information och att hålla presentationer på hög nivå. Genom ESSIQ:s utbildningsprogram har han också blivit certifierad projektledare, vilket är en kompetens han vill fortsätta utveckla framöver. Till framtidens förmågor inom teknikbranschen vill han ge följande tips:

– Dagens och morgondagens konsultgeneration kommer att ställa högre krav på arbetsgivaren – digital kompetens och den senaste tekniken är något man förväntar sig. Detta är även något som vår generation är väldigt duktiga på. Var inte rädd för att ta för dig och dela med dig av denna kunskap! Knyt kontakter, var aktiv på möten och delta i sociala aktiviteter.

Privat är Joakim, utöver teknikintresset, intresserad av träning och musik. Han läser konstant om de senaste nyheterna inom bilindustrin, men lägger självklart mest tid på att umgås med fru och hund, som han bor tillsammans med i centrala Göteborg. Som person är Joakim analytisk och nyfiken, två egenskaper som driver honom framåt, både privat och yrkesmässigt:

– Jag gillar att basera diskussioner och beslut på fakta. Därtill har jag ett starkt driv och en kraftig nyfikenhet som leder mig vidare. Jag vill alltid fortsätta lära!

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Alfagatan 7,
431 49 Mölndal

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Gårdsvägen 10,
169 70 Solna

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

Anlita ESSIQ

Boka ett möte
eller maila oss!

Vi brinner för produktutveckling och medarbetarkultur. Konsulter på ESSIQ har hög kompetens och trivs med sig själv och sina kollegor. Det är en kombination vi tror är vinnande för alla parter. Genom att skicka din förfrågan så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

BOKA ETT MÖTE KONTAKTA NÅGON AV OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE