Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

Green Technology & Electromobility

Produktutveckling för en hållbar framtid

Inom området Green Technology & Electromobility hjälper vi våra kunder att utveckla produkter för en hållbar framtid. Denna komplexa samhällsutmaning är fullt möjlig tack vare banbrytande teknik och engagerade ingenjörer. ESSIQ:s kompetens och erfarenhet sträcker sig över alla branscher och kompetensområden – från klimatsmarta produktionsmetoder via utforskning av nya energi- och resurseffektiva tekniker till miljövänlig energiproduktion och energilagring.

En av alla möjligheter att möta denna utmaning är via elektrifiering och elektromobilitet. Elektromobilitet har hittills mest varit inriktat på traditionella vägfordon. Avancerade elektriska system är oftast bättre och smartare än de konventionella, vilket möjliggör för tekniken att användas inom ett mycket bredare område. Genom att ersätta fossila bränslen med elektricitet kan således användarvänliga produkter utvecklas samtidigt som tekniken ger tillgång till nya och växande marknader.

För ESSIQ är det en självklarhet att vara med och göra skillnad. Vi vill vara med och utveckla framtidens miljöanpassade produkter, med morgondagens teknik, för det hållbara samhället.

Roller:
Projektledare
Mjukvaruutvecklare
Kraftelektronikkonstruktör
Mekanikkonstruktörer
Kravställare

 • Carl Bergström

  Carl Bergström

  Green Technology & Electromobility, Göteborg


  0707-620737

 • Mikael Häll

  Mikael Häll

  Green Technology & Electromobility, Malmö och Mechanical Engineering


  0706-471357

Green Technology & Electromobility > Case

Batteriutveckling för Nilar

Johan Kenneberg är en mjukvaruutvecklare för inbyggda system som har ett brinnande intresse för allt högteknologiskt. Intresset för innovativa och nyskapande produkter gjorde att Johan fick ett uppdrag hos batteriutvecklaren Nilar. De behövde en resurs som kunde axla rollen som teknisk säljare och även genomföra kundändringar på produkterna.

Utmaning
Uppdraget bestod främst i att integrera Nilars system hos deras kunder. Projekten inleddes oftast med att Johan fick delta på säljmöten hos kund, både för att förstå kunden behov och bistå med teknisk kompetens kring produkterna. Efter ett lyckat säljmöte följde ett utvecklingsprojekt där Nilars produkter skulle anpassas för att integreras mot kund, oftast med Johan som både projektledare och en av utvecklingsresurserna.

Genomförande
Ett av Johans projekt var att utrusta en eldriven färja med batterier. Batteribanken var större än något tidigare projekt på den spänningen och energin kunde komma från både solceller, bränslecell eller från laddstationen i hamn. Inget av detta hade direkt stöd i plattformen och första prototypleveransen behövdes inom tre månader.

En helt ny laddningsstrategi togs fram i samråd med batterikemisterna på Nilar. Johan och en till mjukvaruutvecklare jobbade sedan tätt tillsammans för att skriva om stora delar av mjukvaran för att passa färjan. Nya versioner skickades regelbundet upp till fabriken i Gävle för att testas av experterna på plats. De stora förändringarna krävde kontinuerlig verifiering för att hålla tidplanen, samt ett djupt samarbete med hela utvecklingsorganisationen för att få det rätt från början.

Resultat
Batterisystemet levererades till Storbritannien i tid och installerades av Johan på plats. Efter två dagar med bärande av batterier och kabeldragning kunde en fullt fungerande eldriven färja överlämnas till kunden. Färjan är ett demoprojekt för att visa att det går utmärkt att driva engelska kanalfärjor på ren el.

 • Johan Kenneberg

  Johan Kenneberg

  Systemingenjör el & mjukvara

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Alfagatan 7,
431 49 Mölndal

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Gårdsvägen 10,
169 70 Solna

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

Anlita ESSIQ

Boka ett möte
eller maila oss!

Vi brinner för produktutveckling och medarbetarkultur. Konsulter på ESSIQ har hög kompetens och trivs med sig själv och sina kollegor. Det är en kombination vi tror är vinnande för alla parter. Genom att skicka din förfrågan så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

BOKA ETT MÖTE KONTAKTA NÅGON AV OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE