Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

Test & Quality Engineering

Med smarta testmetoder säkerställer vi kvalitén

Inom området Test & Quality Engineering säkerställer vi att våra kunders produkter och tjänster håller vad de lovar, samtidigt som kostnaderna hålls nere. En produkt som släpps ut på marknaden med defekter kommer snabbt att degradera företagets rykte och därmed kosta mycket pengar. På ESSIQ utvecklar och administrerar vi avancerade system som genom manuella och automatiska tester och analyser förhindrar detta. Vi ser till att kvalitet genomsyrar projektet hela vägen från start till slut. Vi kan kvalitet, på riktigt!

Industrin idag går allt mer mot ett agilt arbetssätt med korta, iterativa och inkrementella utvecklingscykler. Detta bidrar till ett starkt behov av att kvalitetssystemen utvecklas i samma takt. Därför sker nu en revolution inom Quality Engineering där testautomatisering får en allt mer viktig och central roll. På ESSIQ förstod vi tidigt värdet av automatiserade system. Våra konsulter inom Test & Quality Engineering jobbar med produkter och kunder inom många olika branscher och med system som till exempel Hardware-In-the-Loop, MATLAB/Simulink, Continuous Integration och Continuous Delivery.

Roller:
Teknisk testare
Mjukvarutestare
Provningsingenjör
Testautomatiserare
Mjukvaruutvecklare
Kravställare
Testledare

Test & Quality Engineering > Case

Testning och agilt ledarskap på Wireless Car

Niclas Rousk är analysingenjör på ESSIQ i Göteborg, och har haft flera uppdrag under sin tid på företaget. Nu är han testare och scrum master i ett spännande projekt på Wireless Car.
Teamet som Niclas ingår i är i full gång att skapa nästa generations IT-plattform för backendtjänster inom bilindustrin. Uppdraget innebär att omarbeta kommunikationen med gamla bilar, så att de kan migreras till den nya plattformen. Och med gamla bilar, förklarar Niclas, menar man alla bilar som finns på marknaden idag. Den nya generationens bilar finns inte att ta på ännu, men kommer inom några år att vara en realitet.

Projektet inleddes med att man kartlade hur dagens bilar kommunicerar, för att sedan kunna översätta detta – säkerhetsmodeller och kommunikationsscheman – till nya bilar. Niclas beskriver det som en adapter mellan den gamla och nya världen. Skillnaden mellan dessa världar är väsentliga: i de nya bilarna ser vi helt nya dimensioner på säkerhetskrav och tjänsteutbudet kommer utökas rejält. Vi kan förvänta oss fler uppkopplade tjänster, större ägarkontroll och minimerad risk att bilen hackas.

Niclas uppdrag har i skrivande stund pågått i ett år, och beräknas fortsätta ett tag till framöver. Testarrollen är central i projektet. Testning handlar om att säkerställa att det finns bra tester när man utvecklar, och om att kontinuerligt pröva de lösningar som tas fram. Integrationstester och funktionella tester genomförs kontinuerligt. Projektet på Wireless Car är stort och komplext, och stort fokus ligger på hur de olika komponenterna samspelar med varandra. Där spelar regressionstestning en stor roll – alla funktioner och processer som tagits fram måste vara kompatibla med varandra för att arbetsgången ska kunna gå vidare.

Som scrum master har Niclas också en motiverande och ledande roll, där ansvaret ligger i att säkerställa gruppens arbetsgång. Scrum är en agil arbetsmetod som används i en stor del av mjukvaruutvecklingen idag, och något som Niclas jobbat med mycket tidigare. Metoden skapar mer frihet än traditionella metoder, samtidigt som arbetet effektiviseras och samspelet spelar stor roll.

Genom uppdraget på Wireless Car har Niclas fått mycket erfarenhet av samspel och koordinering, då projektets komplexitet ställer stora krav på ett välfungerande samarbete. Utmaningarna har varit flera, men handlar främst om att man började med en blank canvas – det teamet gör handlar mycket om att utveckla, testa och utvärdera ett system som teamet har byggt upp från grunden. Att hitta lösningar som fungerar i både gamla och nya bilar är också en utmaning, säger Niclas. Men framförallt är den här rollen en spännande del i utvecklingen av kommande generations bilar, där säkerhet, miljö och tillgänglighet står i centrum. Det är en resa som är häftig att vara med om, och som kommer att ha stor påverkan på samhälle och individ.

  • Niclas Rousk

    Niclas Rousk

Test & Quality Engineering > Profil

Haris Trbakovic

Haris Trbakovic har lång erfarenhet av ingenjörsyrket och området Test & Quality. Han har varit egen företagare och jobbat på flera spännande företag, innan han började på ESSIQ 2015. Han jobbar på ESSIQ i Göteborg och spår en spännande framtid för ingenjörsyrket.

Haris är dataingenjör, och har i sin karriär provat flera olika spännande arbetsplatser och uppdrag. En stor del av arbetslivet har han ägnat åt det han också arbetar med idag: testning och verifiering. Idag har Haris ett uppdrag som System Verification Engineer på Volvo Trucks.
Det han gillar bäst med sitt jobb, berättar han, är att han får vara en central del i en spännande utveckling:

– Det är roligt att få vara med där det händer, nu när fordonsindustrin håller på att förändras.

Haris är en erfaren ingenjör, och han har lärt sig mycket av sina olika arbetsplatser och uppgifter. Bland annat har han arbetat som utvecklare med fokus på verifiering och som systemtestare inom telekomindustri. Han berättar att han genom åren fått insyn i olika arbetssätt och skaffat sig kunskap om inom en mängd områden. De senaste åren har han arbetat mycket med agila metoder, och dessutom blivit certifierad Scrum Master.

– Jag har lärt mig mycket av mina uppdrag, och har fått gå kurser för att vässa min kompetens där det behövts, vilket har utvecklat mig ännu mer, berättar Haris.

Att vara medarbetare på ESSIQ, säger Haris, innebär att man alltid är i fokus. Han uppskattar att öppenhet och tydlighet värderas högt på ESSIQ, och upplever en bra teamkänsla på företaget.

– När det går bra firar vi framgången tillsammans. Det är dessutom en skön blandning av människor, med olika personligheter.
Framöver ser Haris fram emot att fortsätta utvecklas, och han spår en stor förändring för teknikbranschen de kommande åren. AI och nanoteknik är två områden som han tror kommer stå i centrum. AI, ett hett ämne i hela branschen, tror Haris både kommer ersätta arbetsuppgifter och skapa nya. Personligen skulle han gärna vilja utvecklas inom testledning:

– Jag strävar alltid efter att utvecklas. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb, men vill gärna lära mig mer om testledning, och fortsätta bli bättre inom mitt yrke, säger Haris.
Haris beskriver sig själv som en positiv, idérik och ambitiös person. Om yrkesvalet inte fallit på ingenjör hade han nog arbetat med något helt annat, berättar han:

– Jag har ett stort intresse för träning och gillar att simma, springa och gymma, så jag hade kanske blivit personlig tränare!

Personality bars

ESSIQ

Blogg

Ta del av det som händer på ESSIQ i Stockholm, Göteborg och Malmö!

BLI EN AV OSS

Lediga jobb

Vi vill vara Sveriges bästa arbetsplats för de bästa ingenjörerna. För att lyckas med det behöver vi fantastiska medarbetare. Vill du bli en av oss?

Karriär - Sök lediga jobb här

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Alfagatan 7,
431 49 Mölndal

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Gårdsvägen 10,
169 70 Solna

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

HAR VI FÅNGAT DITT INTRESSE?

Skicka in ditt
CV eller kontakta oss!

Vi vill vara Sveriges bästa arbetsplats för de bästa ingenjörerna. För att lyckas med det behöver vi fantastiska medarbetare. Vill du veta mer, eller bli en del av ESSIQ? Hör av dig!
Genom att skicka din ansöka så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

TA MIG TILL KARRIÄRSIDAN KONTAKTA OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE