Project for Nilar

Green Technology & Electromobility

Batteriutveckling för Nilar

Kan färjor drivas på ren el i Engelska kanalen?

BAKGRUND

Nilar är ledande inom utveckling och tillverkning av säkra och återanvändbara batterilösningar. Med en vision att elektrifiera samhället genom miljövänliga innovationer strävar Nilar efter att säkerställa att förnybar energi är tillgänglig i alla situationer. 
I sitt arbete med att elektrifiera samhället sökte Nilar teknisk säljexpertis och stöd för kundanpassningar av sina batteriprodukter. Valet föll på ett samarbete med ESSIQ, där ett av de utmanande projekten involverade att utrusta en eldriven färja med batterier. ESSIQ bidrog med expertis inom mjukvaruutveckling för inbyggda system och en passion för innovation och nyskapande.

UTMANING

Projektteamet behövde förstå Nilars kund på djupet, och ESSIQ blev en naturlig del i kontakten. Batteribanken på färjan var större än tidigare projekt och energin kunde komma från flera olika källor. Att snabbt sätta sig in i en ny verksamhet och organisation är en utmaning i sig. Men färjeprojektet krävde dessutom utveckling av en helt ny laddningsstrategi.

GENOMFÖRANDE

Batteribanken som skulle integreras på färjan var större än något tidigare projekt på den spänningen och energin kunde komma från både solceller, bränsleceller och från laddningsstationer i hamnar. Inget av detta hade direkt stöd i plattformen och första prototypleveransen behövdes inom tre månader.
En helt ny laddningsstrategi togs fram i samråd med Nilars batterikemister och ESSIQ:s konsult jobbade tillsammans med ytterligare en mjukvaruutvecklare för att skriva om stora delar av mjukvaran för att passa på färjan. Nya versioner skickades regelbundet upp till fabriken i Gävle för att testas av experterna på plats. De stora förändringarna krävde kontinuerlig verifiering för att hålla tidplanen, samt ett nära samarbete med utvecklingsorganisationen för att hamna på rätt spår redan från början.

RESULTAT

Batterisystemet levererades till Storbritannien i tid och installerades på plats av ESSIQ:s konsult. Efter framgångsrik implementering kunde den eldrivna färjan, utrustad med Nilars batterisystem, överlämnas till kunden. Projektet blev en framstående demonstration av möjligheten att driva färjor på ren el i Engelska kanalen.

Bilderna ägs av Nilar.

Läs mer om produkten
https://www.nilar.com/

Är du i behov av en eller flera konsulter till ditt projekt? Kontakta gärna mig så ser vi vilket samarbete som passar bäst och hur vi kan möta era behov.

Magnus Engelmark
Konsultchef Stockholm
magnus.engelmark@essiq.se
0703-046089