2023/06/05

NYHETER / ESSIQ

ESSIQ bidrar till Chalmersstudenters satsning i Formula Student

I takt med att dagarna räknas ned mot sommaren närmar sig startskottet för flera Formula Student-tävlingar runt om i världen. Det Chalmersbaserade teamet gör sig redo genom att finslipa på de sista komponenterna som ska sättas ihop för att tävlingsbilen Margareta ska prestera så bra som möjligt under tävlingssäsongen. Till sin hjälp finns sponsorer och där ibland teknikkonsultbolaget ESSIQ.

Årets upplaga av projektet tog fart redan i september 2022 med en rekryteringsprocess för att tillsätta det nya teamet. När designen låsts i början av 2023 började de 45 lagmedlemmarna arbeta i skift, dag som natt, med allt ifrån att slipa metaller till att dimensionera hur hjulen ska sitta. Nu har bilen rullat för första gången och är redo för kommande tävlingar.

Supporten som gör projektet möjligt

Teamet har stor stöttning från universitetet med tillgång till labb och hjälp från professorer och äldre studenter. Men projektet är kostsamt när det kommer till både tid och pengar och då är sponsorskap en ovärderlig tillgång. Sedan 2016 har teknikkonsultbolaget ESSIQ sponsrat teamet och nyligen skrevs ett treårsavtal för fortsatt sponsorskap på högsta nivån av Chalmers Formula Student, KTH Formula Student och Lund Formula Student. ESSIQ vill bidra till att fler unga intresserar sig för ingenjörsyrket och tycker att det är viktigt att stötta projekt som bidrar till lärandeprocessen.

– Vi ser den nytta och de möjligheter som projektet skapar för studenterna och vill såklart vara med och stötta på bästa sätt. Vi är glada över att kunna stötta studenter i de tre regionerna våra kontor är belägna. Samtidigt som vi gör det enklare för teamen att ta sig till tävlingar bygger vi ett starkt kontaktnät bland drivna och ambitiösa studenter som så småningom ska ut i arbetslivet, säger Jonas Sohtell, vd för ESSIQ AB.

Förarlös tävling

Under sommaren kommer laget att delta i tre olika tävlingar som alla har sina egna utmaningar – i Nederländerna, Ungern och Tyskland. Tävlingarna innehåller flera olika moment och tävlingskategorier. Tävlingen i Tyskland anses vara mest prestigefylld men den i Ungern är något utöver det vanliga – nämligen en helt förarlös tävling. Redan nu har laget satts på prov. Nyligen var driverless-teamet på konferens i Hamburg och vann pris för sin presentation av driverless-systemet.

– Att vi har möjligheten att driva det här projektet är en stor tillgång utöver utbildningen. Vi lär oss otroligt mycket och det känns bra att ha stöttning från ESSIQ som sponsor. Nu ligger fokus på att prestera så bra som möjligt under sommarens tävlingar och vi satsar på att ta oss in på minst en femteplats på respektive tävling, säger Kevin Bielecki, lagkapten hos Chalmers Formula Student.

Sofie Karlsson
Marknadskommunikatör
sofie.karlsson@essiq.se