2024/01/10

NYHETER / ESSIQ

Dags att inspirera framtidens innovatörer – IGEday 2023

Varje år arrangerar Womengineer, grundat av tidigare ESSIQ-anställda Marie Ideström, Introduce a Girl to Engineering Day (IGEday). Ett initiativ som syftar till att få fler unga tjejer och ickebinära att intressera sig för teknik. Som en stolt deltagare sedan initiativets början känner vi på ESSIQ en särskild passion för att stödja och främja denna viktiga aktivitet, och i år är inget undantag.  

Det finns ungefär 300 000 tjejer och icke-binära i åldern 13–19 år i Sverige och stiftelsen Womengineer vill att alla dessa unga individer ska ha självförtroende och tillräckligt med kunskap för att kunna välja sin egen framtid. Vid 10 års ålder uppvisar alla barn ett ungefär lika stort teknikintresse men någonstans på vägen mot vuxenlivet minskar intresset hos tjejer. Womengineer tror att det beror på bristande kunskap om vad ingenjörsstudier innebär och att de associationer som finns kopplat till teknikbegreppet är förlegade och för snäva. Målet med Womengineers arbete är att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.

IGEday utgör en inspirerande mötesplats

IGEday möjliggör en mötesplats för tusentals tjejer och icke-binära att träffa en förebild inom teknik. Under en dag bjuder företag över hela Sverige in tjejer och ickebinära i åldern 13–19 år för att få möjligheten att testa på livet som ingenjör. I år har företag från landets alla län anslutit sig, vilket skapar möjligheter oavsett var man bor, och vi på ESSIQ kommer öppna upp våra tre kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Ett initiativ som gör skillnad

En rapport baserat på enkätsvar från förra årets IGEday-deltagare visar en rad fängslande insikter. Med 12 000 tjejer och icke-binära som besökte något av företagen blev 2023 det året med flest deltagare någonsin. Rapporten visar att över hälften av dessa uttryckte en ökad sannolikhet att söka sig till en ingenjörsutbildning och 80 procent uppgav att deras intresse för ingenjörsyrket växte efter IGEday. Det är resultat som tydligt visar hur viktigt engangemanget och arbetet kring IGEday egentligen är.

 

Nu ser vi fram emot årets IGEday som äger rum 22 mars. Känner du någon som borde vara med? Hitta mer information och anmälan här!  

Sofie Karlsson
Marknadskommunikatör
sofie.karlsson@essiq.se