Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

Mechanical Engineering > Case

Kombinerad cykelsits och barnvagn för Påhoj

Hans Andersson är maskiningenjören som startade sin resa på ESSIQ genom att bli projektledare för startup-företaget Påhoj med deras första produkt, en kombinerad cykelsits och barnvagn. Hans är i grunden beräkningsingenjör som inte räds att testa något nytt och spännande såsom denna startup, där det kryllar av såväl utmaningar som möjligheter.

Utmaningar
Att göra något som ingen annan har gjort innan är intressant. Visst finns det barnvagnar och visst finns det cykelsitsar, men ingen kombination av dessa ute på marknaden. Och inte nog med – som startup saknade Påhoj det kapital som större företag har för att utveckla sin produkt. Med en unik design med en industridesigner som grundare var målet att göra en produkt med tilltalande design och som klarar av standardtest inom kategorin, men som inte skulle kosta mycket mer än en cykelsits i den övre prisklassen. Det var en utmaning, helt klart!

Genomförande
Det kunde snabbt konstateras att det tidigare utförda konstruktionsarbetet inte höll måttet. Detta ledde till att projektledarrollen omvandlades mer och mer till rent konstruktionsarbete, då produktkännedomen blev en vital del, tillsammans Hans vilja att lära sig mer om konstruktionsarbetet. Projektet genomfördes till stora delar in-house på ESSIQ Syds kontor i Malmö.
För att ro allt i hamn krävdes förutom sedvanligt – men omfattande – kontorsjobb även en hel del fysiskt arbete för att färdigställa prototyper för både uppvisning och testning. Till hjälp att prova delar till projektet hade Hans kontorets 3D-printer, med vilken han snabbt kunde få feedback på hur nya koncept fungerade.
Under projektets gång deltog Hans också på en mässa i Hongkong, för att visa upp produkten tillsammans med andra teknikföretag med nya innovationer. Vidare i projektet har många olika leverantörer involverats för konsultation, samtidigt som Hans har haft mycket kontakt med prototypleverantörer för att kunna användartesta produkten och certifiera den mot standard. Komplexiteten i de olika arbetsuppgifterna gjorde rollen än mer omväxlande och mångfacetterad.

Resultat
Hans har under projektets gång tagit in mycket kunskap om projektledningsdelen av ett startup-företag, och dessutom förbättrat sin kunskap inom plastkonstruktioner. Att få lära sig grunderna till avancerad ytmodellering där designen är kritisk men producerbarheten avgörande har gjort Hans till en än mer medveten ingenjör. Svårigheten i att skapa en hållbar och attraktiv produkt med mindre medel än vanligt gjorde projektet utmanande, men i och med det mycket lärorikt. Att kunna genomföra stora delar av projektet in-house gav Hans möjlighet att få socialt och professionellt utbyte från chefer och kollegor, som i sin tur fick möjlighet att följa projektet på nära håll.

  • Hans Andersson

    Hans Andersson

    Projektledare Mekanik