Kontakta Oss Karriär Start
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 47
style="background: ;background: linear-gradient(45deg, , );">

Alla inlägg / Blogg / News

2020/02/10

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 68
style="color: #ffffff;">Varför väljer så få kvinnor att utbilda sig till ingenjörer?

Alla inlägg / Blogg / News

2020/02/10

Varför väljer så få kvinnor att utbilda sig till ingenjörer?

Varför väljer så få kvinnor att utbilda sig till ingenjörer?

Den stereotypiska bilden är att kvinnor inte är lika intresserade av teknik som vad män är, men stämmer verkligen det? Enligt en rapport från IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien), som tagits fram i samarbete med Teknikföretagen och Sveriges Ingenjörer, väljer allt fler kvinnor teknik, men det går långsamt.

Endast 25-30% av kvinnorna i Sverige antas till ingenjörsprogrammen, till skillnad från utbildningar till civilekonom, läkare och jurist där de istället dominerar. Enligt skolinspektionen är flickors tekniska intresse lika stort som pojkars i årskurs 5. Därefter avtar det för båda parter men mest för tjejer. Så varför väljer så få kvinnor att utbilda sig till ingenjörer?

Denna frågan diskuterades bland annat under en inspirationskväll inför IGEday den 3 april. Flera av de företag som är med och anordnar IGEday 2020 samlades under samma tak för att tillsammans utbyta erfarenheter och idéer med kollegor i branschen, för att uppnå ett gemensamt mål – få fler kvinnor att utbilda sig till ingenjörer.

Teknisk obalans

Så, varför är detta en utmaning? Enligt IVAs rapport ”teknisk obalans” kan vi anta att det inte handlar om okunskap. Tjejer har exempelvis statistiskt sett högre betyg än pojkar i matematik och de kvinnor som väljer teknik i högre utsträckning än männen tar ut examen från ingenjörsutbildningarna inom tiden för studieprogrammet, plus tre år (se tabell i IVAs rapport) och hoppar inte heller av programmen lika ofta som killar. Ändå har tjejer generellt sett sämre självförtroende när det kommer till teknik.

ESSIQ har valt att samarbeta med Womengineer och vara med och arrangera IGEday just för att stärka tjejers självförtroende och tydliggöra bilden av vad det innebär att vara ingenjör. Frågar man ESSIQ så är en ingenjör en problemlösare och vi lever i en värld full med utmaningar att ta sig an. Vi behöver framtidens ingenjörer då de med största sannolikhet kommer lösa många av världens alla problem.

Vill du bli en världshjälte? Testa livet som ingenjör!

Ingenjörer kan göra mycket, bland annat ta fram ny teknik för världens klimatomställning, hållbar energi, vattentillgång och hälsa, samt hitta lösningar för att minska fattigdom. Besök företag på IGEday! Tyvärr är vi redan fullbokade på våra kontor i Göteborg, Malmö och Stockholm men håll utkik på hemsidan ändå, ifall det dyker upp en plats. Om inte kan vi varmt rekommendera att vara först i kvarn nästa år, för vi kommer vara med då med! Gå in här för att läsa mer!