Kontakta Oss Karriär Start

Blogg / ESSIQ VÄST

2018/08/30

ESSIQ körde Tjörn Runt på rekordtid

Blogg / ESSIQ VÄST

2018/08/30

ESSIQ körde Tjörn Runt på rekordtid

I slutet av augusti deltog ESSIQ i seglingstävlingen Tjörn Runt, som kort och gott går ut på att ta sig runt Tjörn på kortast möjliga tid. För att inte göra det så enkelt för oss slog vi ihop seglingsproffsen i ESSIQ Racing Team, under ledning av Nicklas Dackhammar, med intresserade ESSIQ:are – med och utan seglingsvana. För om vi gör något, då gör vi det tillsammans – och oj vad bra det gick!

”Håkan Svensson och hans rutinerade gäng i M32 tog sig runt Tjörn på 02:05:24. Känns ju som om drömgränsen på två timmar inte är långt borta? […] Nästan mer imponerande var att Nicklas Dackhammar ledde nästan hela varvet – med gäster ombord…”

– Peter Gustavsson, seglingsbloggen Blur

 

Team ESSIQ

Vid årets upplaga av Tjörn Runt ställde vi alltså upp med ett mixat lag med deltagare från såväl ESSIQ som ESSIQ Racing Team. Från ESSIQ:s håll deltog Frida Hartzell, Simon Karlsson, Jonas Olsson, Gabor Kugler, Nils Bjerkås samt Fridas sambo Arvid och Carolines man Christian. ESSIQ Racing Team representerades denna dag av Nicklas Dackhammar, Pontus Dackhammar, Johan Bäckström och Axel Munkby.

 

ESSIQ och ESSIQ Racing Team

Delar av besättningen för dagen. 

 

Hårda vindar gav ett tufft lopp

Vid 8-tiden på morgonen lämnade vi kajen i Stenungsund. En timme senare var det dags för starten, strax norr om Tjörnbron. Vi fick en riktigt bra start och ledde hela flottan av nästan 300 segelbåtar som kryssade ut genom Stigfjorden. Det blåste hårda vindar redan från start och vinden tilltog ytterligare under dagen. Blåsten gjorde att endast 169 av de 281 anmälda båtarna lyckades ta sig över mållinjen – det säger en del om vilken utmaning det var! Att segla M32 under sådana tuffa förhållanden är en extrem upplevelse, där man får vara beredd att svälja stora mängder saltvatten. Som tur var hade vi det rutinerade ESSIQ Racing Team till vår hjälp. I detalj instruerade de oss hur vi skulle gå till väga för att hamna rätt och hålla farten uppe.

 

Full fart under Tjörn Runt

Hårda vindar gjorde tävlingen till en tuff utmaning, där många tvingades bryta. 

 

Besättningsbyte i full fart – två gånger!

Eftersom vi kunde vara max sex personer ombord samtidigt genomförde vi två besättningsbyten under loppet. Strax innan rundningen av Tjörns sydspets var det dags för första bytet. Att i full fart hoppa från en ribbåt till en skenande M32 kräver ett stort mått av akrobatiska färdigheter, men alla våra deltagare skötte det galant och vi lyckades genomföra bytet utan att förlora särskilt mycket tid. Vi styrde sedan västerut med vinden från sidan. Här höll vi stadiga 25 knop, när vi som första båt susade förbi publiken på Klädesholmen.

 

Besättningsbyte under loppet

Dags för byte, eller rättare sagt: att slänga sig mellan M32 och ribbåt i full fart…

 

Ribbåten fick kämpa för att hänga med – då och då hamnade den rejält på efterkälken. När vi som första båt tog emot publikens jubel i den trånga passagen genom Kyrkesund, fick ribbåten chansen att komma ikapp. Då kunde vi genomföra vårt andra besittningsbyte. Även denna gång gick det riktigt smidigt, och vi lyckades behålla ledningen till nästa M32:a, med Håkan Svensson och hans fullfjädrade proffsbesättning tätt bakom. Övriga båtar var nu så långt bakom att tävlingen utvecklades till ett riktigt match race!

 

Dramatiskt på upploppet

Vi höll ledningen ändra fram till slutspurten, där det blev en tuff gippduell mellan ESSIQ:s team och Håkan Svenssons. Efter en hård fight gick sistnämnda till slut vinnande ur striden, men det var på håret. Ynka 16 sekunder(!) skilde ESSIQ och Håkan Svenssons team åt. När vi gick i mål efter drygt 2 timmar och 5 minuter hade båda båtarna slagit det tidigare banrekordet. Med facit i hand ser vi vår insats som en stor vinst ändå!

 

ESSIQ:s M32-katamaran

En båt och en besättning som klarat sig genom en rad tuffa utmaningar. 

 

Den magiska Tjörn Runt-gränsen…

Slutligen fick vi inte bara den näst snabbaste tiden genom tiderna utan även den näst bästa korrigerade tiden, vilket innebär att vi slutade tvåa totalt när man räknar om enligt SRS-systemet (som kompenserar för att vår båt borde vara snabbare än de flesta andra). Helt otroligt att våra medarbetare som aldrig tidigare seglat M32 kunde vara med och bidra till en sådan framgång. Det blev en upplevelse för livet! Nu ser vi fram emot nästa upplaga, och då satsar vi mot drömgränsen – Tjörn runt under två timmar!