SV Kontakta Oss Skicka In Ditt CV Start

Blogg / ESSIQ VÄST / News

2020/06/23

Ingenjörer som behövs i Coronakrisen

Blogg / ESSIQ VÄST / News

2020/06/23

Ingenjörer som behövs i Coronakrisen

Ingenjörer som behövs i Coronakrisen

I våras efterlyste Sahlgrenska inte enbart vårdpersonal utan även ingenjörer som behövs i Coronakrisen, ingenjörer  med medicintekniks bakgrund. I april lämnade Carl Bremert, konsult ESSIQ Väst, fordonsbranschen och började arbeta som Medical Engineer på Sahlgrenska University Hospital.

Carl Bremert har, trots sin utbildning som biomekanikingenjör, tidigare arbetat inom fordonsindustrin i flera år. Som tidigast var han på Volvo AB, men efter att de avslutade majoriteten av sina konsulter blev det tvära kast för Carl som plötsligt fann sig på en intervju för en tjänst inom de han tidigare studerat. Nu har Carl arbetat på Sahlgrenska i 2 månader och vi har tagit tempen på hur det egentligen går i det nya uppdraget.

– Det går bra. Det är mycket att lära sig men det är roligt och givande att kunna göra något som gör skillnad i dessa tider, berättar han Carl

När Carl startade sitt uppdrag var det en del upplärning innan han kunde sätta sig in i arbetet. Upplärning tar som bekant ofta tid, men trots att det finns en del kvar att göra arbetar han självständigt med en del av utrustningen.

– Klar blir jag nog aldrig. Det finns otroligt mycket utrustning på sjukhuset och många är unika. Jag lär mig något nytt varje dag, men har kommit in i det såpass mycket så att jag kan göra reparationer och underhåll själv på viss utrustning, säger han.

Carls arbetsuppgifter liknar många andras, men är mer generella. Han kan lite om mycket istället för att gå djupare in på något kunskapsområde. Han bidrar med det han redan hunnit lära sig och är ”extra händer” där det behövs stöd.

”Alla IVA platser för Covid-19 patienter kräver mer än vad som vanligtvis finns.”

När vi frågar Carl om Corona är påtaglig där han arbetar just nu är svaret ja. De får både prioritera jobb för Covid-19, eller jobb som är en följdeffekt av Covid-19 nästan varje dag.

– Ja, vi får prioritera jobb för Covid-19, eller som är en följdeffekt av Covid-19 nästan varje dag. Utrustning som behöver omprioriteras till hårt belastade avdelningar. Vi prioriterar även utrustning som behöver lagas snabbt, men också leveranser av ny utrustning som kommer in då allt behövs nu. Alla IVA platser för Covid-19 patienter kräver mer än vad som vanligtvis finns, säger Carl

Hur går det med den medicinteknisk utrustningen, arbetar ni med något specifikt för den samhällskris vi befinner oss i?
– Utrustningen som finns är bra grejer. Problemet är att det finns för lite och många apparater får användas på sätt de inte är tänkta för. Till exempel narkosapparater som i vanliga fall används för patienter under en operation i några timmar. Nu används de som ventilatorer till covid-19 patienter som är nersövda i veckor. Detta innebär vissa utmaningar och alternativa lösningar som måste arbetas fram. Så här är det ett konstant arbete där man får jobba fram bästa möjliga lösningar i den speciella situation vi befinner oss i just nu, berättar Carl.

"<yoastmark

Carl Bremert, Konsult ESSIQ Väst

www.essiq.se | @essiqab

Ett av Nordens 50 främsta framtidsbolag? Ett av Nordens 50 främsta framtidsbolag? Ett av Nordens 50 främsta framtidsbolag?

Söker du personal? Klicka här

Söker du jobb? Klicka här