Kontakta Oss Skicka In Ditt CV Start

Green Technology & Electromobility > Profil

Ana Cruz

Jag heter Ana Cruz, är 37 år och kommer från Porto, Portugal. Jag kom till Sverige för elva år sedan för att arbeta i ett projekt på Volvo Trucks, och blev kvar lite längre än de två år jag hade planerat att vara här… Idag är jag gift och har en 4 år gammal son. Vi älskar mat och resor, att umgås med familj och vänner, och lego! Jag besöker gärna saluhallen när jag har vägarna förbi, eller fikar på mysiga caféer. Något de flesta inte vet om mig är att jag också har ett stort intresse för urbanism och stadsjordbruk.

Jag har alltid älskat bilar, något som jag och min pappa haft gemensamt, och ville därför förstå hur de är uppbyggda och fungerar. Jag har också alltid älskat att bygga saker – som barn lekte jag mest med lego och bilar – så när jag började plugga fick mina intressen leda vägen. Jag började studera maskinteknik med inriktning mot bilindustrin, och det la grunden för min framtida karriär som ingenjör. Jag läste i Porto, men tillbringade också 6 månader i Italien som utbytesstudent.

ESSIQ blev min arbetsplats för tre år sedan. Sedan dess har jag arbetat med uppdrag på Volvo Trucks och på CEVT, där jag är idag. På CEVT arbetar jag i High Voltage Power Supply Group som System Project Leader, ett uppdrag som passar mig perfekt. Jag trivs bra på ESSIQ dels för att jag får arbeta med saker jag brinner för och dels för att det är ett vänligt företag. Det är lättsam stämning, korta beslutsvägar, och en arbetsplats där man tror på individuell utveckling. Det är viktigt för mig!

I framtiden vill jag lära mig mer om elektrifiering och om framtida rörlighet, och jag skulle gärna testa att ha en agil produktägarroll. Jag tror att framtidens teknikbransch kommer att kretsa kring miljö och hållbarhet. I fordonsindustrin fokuserar man på att utveckla produkter med alternativa bränslekällor, vilket är ett måste för att möta framtidens miljö- och hållbarhetskrav. Jag tror också att AI, som är ett riktigt hett ämne just nu, kommer att påverka alla områden i branschen. Vi kommer se autonoma fordon som blir mer och mer avancerade, och AI kommer att förändra branscher som till exempel läkemedelsindustrin.

Två viktiga saker jag har lärt mig är att alltid vara ödmjuk och att aldrig sluta lära. Det vill jag verkligen säga till alla ingenjörsstudenter som snart tar klivet ut i arbetslivet. Vi lever i en spännande tid, så mitt råd är att lära så mycket som möjligt om framtidens teknik – det kommer att behövas!