Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

Green Technology & Electromobility > Case

Batteriutveckling för Nilar

Johan Kenneberg är en mjukvaruutvecklare för inbyggda system som har ett brinnande intresse för allt högteknologiskt. Intresset för innovativa och nyskapande produkter gjorde att Johan fick ett uppdrag hos batteriutvecklaren Nilar. De behövde en resurs som kunde axla rollen som teknisk säljare och även genomföra kundändringar på produkterna.

Utmaning
Uppdraget bestod främst i att integrera Nilars system hos deras kunder. Projekten inleddes oftast med att Johan fick delta på säljmöten hos kund, både för att förstå kunden behov och bistå med teknisk kompetens kring produkterna. Efter ett lyckat säljmöte följde ett utvecklingsprojekt där Nilars produkter skulle anpassas för att integreras mot kund, oftast med Johan som både projektledare och en av utvecklingsresurserna.

Genomförande
Ett av Johans projekt var att utrusta en eldriven färja med batterier. Batteribanken var större än något tidigare projekt på den spänningen och energin kunde komma från både solceller, bränslecell eller från laddstationen i hamn. Inget av detta hade direkt stöd i plattformen och första prototypleveransen behövdes inom tre månader.

En helt ny laddningsstrategi togs fram i samråd med batterikemisterna på Nilar. Johan och en till mjukvaruutvecklare jobbade sedan tätt tillsammans för att skriva om stora delar av mjukvaran för att passa färjan. Nya versioner skickades regelbundet upp till fabriken i Gävle för att testas av experterna på plats. De stora förändringarna krävde kontinuerlig verifiering för att hålla tidplanen, samt ett djupt samarbete med hela utvecklingsorganisationen för att få det rätt från början.

Resultat
Batterisystemet levererades till Storbritannien i tid och installerades av Johan på plats. Efter två dagar med bärande av batterier och kabeldragning kunde en fullt fungerande eldriven färja överlämnas till kunden. Färjan är ett demoprojekt för att visa att det går utmärkt att driva engelska kanalfärjor på ren el.

  • Johan Kenneberg

    Johan Kenneberg

    Systemingenjör el & mjukvara