Kontakta Oss Karriär Start

Green Technology & Electromobility

Produktutveckling för en hållbar framtid

Inom området Green Technology & Electromobility hjälper vi våra kunder att utveckla produkter för en hållbar framtid. Denna komplexa samhällsutmaning är fullt möjlig tack vare banbrytande teknik och engagerade ingenjörer. ESSIQ:s kompetens och erfarenhet sträcker sig över alla branscher och kompetensområden – från klimatsmarta produktionsmetoder via utforskning av nya energi- och resurseffektiva tekniker till miljövänlig energiproduktion och energilagring.

En av alla möjligheter att möta denna utmaning är via elektrifiering och elektromobilitet. Elektromobilitet har hittills mest varit inriktat på traditionella vägfordon. Avancerade elektriska system är oftast bättre och smartare än de konventionella, vilket möjliggör för tekniken att användas inom ett mycket bredare område. Genom att ersätta fossila bränslen med elektricitet kan således användarvänliga produkter utvecklas samtidigt som tekniken ger tillgång till nya och växande marknader.

För ESSIQ är det en självklarhet att vara med och göra skillnad. Vi vill vara med och utveckla framtidens miljöanpassade produkter, med morgondagens teknik, för det hållbara samhället.

Roller:
Projektledare
Mjukvaruutvecklare
Kraftelektronikkonstruktör
Mekanikkonstruktörer
Kravställare

Green Technology & Electromobility > Case

Batteriutveckling för Nilar

Johan Kenneberg är en mjukvaruutvecklare för inbyggda system som har ett brinnande intresse för allt högteknologiskt. Intresset för innovativa och nyskapande produkter gjorde att Johan fick ett uppdrag hos batteriutvecklaren Nilar. De behövde en resurs som kunde axla rollen som teknisk säljare och även genomföra kundändringar på produkterna.

Utmaning
Uppdraget bestod främst i att integrera Nilars system hos deras kunder. Projekten inleddes oftast med att Johan fick delta på säljmöten hos kund, både för att förstå kunden behov och bistå med teknisk kompetens kring produkterna. Efter ett lyckat säljmöte följde ett utvecklingsprojekt där Nilars produkter skulle anpassas för att integreras mot kund, oftast med Johan som både projektledare och en av utvecklingsresurserna.

Genomförande
Ett av Johans projekt var att utrusta en eldriven färja med batterier. Batteribanken var större än något tidigare projekt på den spänningen och energin kunde komma från både solceller, bränslecell eller från laddstationen i hamn. Inget av detta hade direkt stöd i plattformen och första prototypleveransen behövdes inom tre månader.

En helt ny laddningsstrategi togs fram i samråd med batterikemisterna på Nilar. Johan och en till mjukvaruutvecklare jobbade sedan tätt tillsammans för att skriva om stora delar av mjukvaran för att passa färjan. Nya versioner skickades regelbundet upp till fabriken i Gävle för att testas av experterna på plats. De stora förändringarna krävde kontinuerlig verifiering för att hålla tidplanen, samt ett djupt samarbete med hela utvecklingsorganisationen för att få det rätt från början.

Resultat
Batterisystemet levererades till Storbritannien i tid och installerades av Johan på plats. Efter två dagar med bärande av batterier och kabeldragning kunde en fullt fungerande eldriven färja överlämnas till kunden. Färjan är ett demoprojekt för att visa att det går utmärkt att driva engelska kanalfärjor på ren el.

 • Johan Kenneberg

  Johan Kenneberg

  Systemingenjör el & mjukvara

Green Technology & Electromobility > Profil

Ana Cruz

Jag heter Ana Cruz, är 37 år och kommer från Porto, Portugal. Jag kom till Sverige för elva år sedan för att arbeta i ett projekt på Volvo Trucks, och blev kvar lite längre än de två år jag hade planerat att vara här… Idag är jag gift och har en 4 år gammal son. Vi älskar mat och resor, att umgås med familj och vänner, och lego! Jag besöker gärna saluhallen när jag har vägarna förbi, eller fikar på mysiga caféer. Något de flesta inte vet om mig är att jag också har ett stort intresse för urbanism och stadsjordbruk.

Jag har alltid älskat bilar, något som jag och min pappa haft gemensamt, och ville därför förstå hur de är uppbyggda och fungerar. Jag har också alltid älskat att bygga saker – som barn lekte jag mest med lego och bilar – så när jag började plugga fick mina intressen leda vägen. Jag började studera maskinteknik med inriktning mot bilindustrin, och det la grunden för min framtida karriär som ingenjör. Jag läste i Porto, men tillbringade också 6 månader i Italien som utbytesstudent.

ESSIQ blev min arbetsplats för tre år sedan. Sedan dess har jag arbetat med uppdrag på Volvo Trucks och på CEVT, där jag är idag. På CEVT arbetar jag i High Voltage Power Supply Group som System Project Leader, ett uppdrag som passar mig perfekt. Jag trivs bra på ESSIQ dels för att jag får arbeta med saker jag brinner för och dels för att det är ett vänligt företag. Det är lättsam stämning, korta beslutsvägar, och en arbetsplats där man tror på individuell utveckling. Det är viktigt för mig!

I framtiden vill jag lära mig mer om elektrifiering och om framtida rörlighet, och jag skulle gärna testa att ha en agil produktägarroll. Jag tror att framtidens teknikbransch kommer att kretsa kring miljö och hållbarhet. I fordonsindustrin fokuserar man på att utveckla produkter med alternativa bränslekällor, vilket är ett måste för att möta framtidens miljö- och hållbarhetskrav. Jag tror också att AI, som är ett riktigt hett ämne just nu, kommer att påverka alla områden i branschen. Vi kommer se autonoma fordon som blir mer och mer avancerade, och AI kommer att förändra branscher som till exempel läkemedelsindustrin.

Två viktiga saker jag har lärt mig är att alltid vara ödmjuk och att aldrig sluta lära. Det vill jag verkligen säga till alla ingenjörsstudenter som snart tar klivet ut i arbetslivet. Vi lever i en spännande tid, så mitt råd är att lära så mycket som möjligt om framtidens teknik – det kommer att behövas!

 

 

ESSIQ

Blogg

Ta del av det som händer på ESSIQ i Stockholm, Göteborg och Malmö!

BLI EN AV OSS

Lediga jobb

Vi vill vara Sveriges bästa arbetsplats för de bästa ingenjörerna. För att lyckas med det behöver vi fantastiska medarbetare. Vill du bli en av oss?

Karriär - Sök lediga jobb här

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Alfagatan 7,
431 49 Mölndal

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Grev Turegatan 30,
114 38 Stockholm

 • Lars Berglind

  Lars Berglind

  Connected & Embedded Systems, Test & Quality Engineering and IT & Cloud Services


  0703-453878

 • Magnus Engelmark

  Magnus Engelmark

  Mechanical Engineering, UX & Service Design och Agile Management


  0703-046089

 • Daniel Nicander

  Daniel Nicander

  Green Technology & Electromobility (föräldraledig)


  0708-219544

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

HAR VI FÅNGAT DITT INTRESSE?

Skicka in ditt
CV eller kontakta oss!

Vi vill vara Sveriges bästa arbetsplats för de bästa ingenjörerna. För att lyckas med det behöver vi fantastiska medarbetare. Vill du veta mer, eller bli en del av ESSIQ? Hör av dig!
Genom att skicka din ansöka så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

TA MIG TILL KARRIÄRSIDAN KONTAKTA OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE