Kontakta Oss Karriär Start
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 47
style="background: ;background: linear-gradient(45deg, , );">

Blogg / News

2021/04/14

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 68
style="color: #000000;">Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen

Blogg / News

2021/04/14

Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen

Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen. Lovisa Högberg och Lotten Bristav stod inför sitt examensarbete och ville göra någonting som gör skillnad i verkligheten. Målet var att komma i kontakt med ett företag som var etablerat på marknaden och som kunde stödja dem i arbetet. Gärna på ett företag där de kunde tänka sig arbeta efter examen. Det var då de kontaktade ESSIQ.

– ESSIQ kändes som ett vettigt och kul företag där man bryr sig om sina anställda och har stort engagemang. Vi fick direkt ett bra mottagande och förtroende vid vårt första möte, Lovisa och Lotten, studerande på Chalmers Tekniska Högskola.

Exjobb tillsammans med ESSIQ

ESSIQ arbetar årligen med drivna studenter som skriver sitt exjobb tillsammans med oss eller någon av våra kunder. Vi har ett stort medarbetarfokus och stod efter pandemin inför ett arbete med att utveckla hur vi mäter medarbetarnöjdheten.

– Vi hörde av oss till ESSIQ som presenterade en idé som vi nappade på direkt, berättar Lovisa.

När Lovisa och Lotten hörde av sig såg vi en möjlighet att mot deras bakgrund, tillsammans med vårt behov, ta fram ett koncept för ett EES-system – Employee Engagement Software. Vilket är en lösning för att kunna mäta och förstå de anställdas trivsel och hur de mår på ett kontinuerligt sätt över året.

– Det var precis det här vi ville göra. Vi ville ta fram ett koncept, vi ville fokusera på användaren och vi ville leverera en high fidelity prototyp av en digital produkt, säger Lotten.

Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen
Utbildning som formar framtidsmål

Efter en kandidat i systemvetenskap och kognitionsvetenskap ville Lovisa och Lotten göra något mer kreativt och praktiskt och vidareutbildade sig då på programmet Interaktionsdesign på Chalmers.

– På kognitionsvetenskap är det väldigt mycket fokus på människan. Det kändes därför kul att gå vidare och då skapa design för människan också, berättar Lovisa.

– Ja och systemvetenskap har väldigt mycket fokus på tekniken och organisationen. Att nu kunna lägga mer fokus på just användaren är ganska annorlunda och jag tycker personligen det är roligare, fortsätter Lotten.

Utbildningen har varit tidskrävande men också väldigt rolig där både Lovisa och Lotten har fått göra många intressanta projekt inom olika ämnen av interaktionsdesign – så som UX-design, UI-design, kritisk design, animering osv.

Examensarbetet som engagerar medarbetare

Syftet med exjobbet är att bedriva forskning inom interaktionsdesign och bidra till att fylla det forskningsbaserade kunskapsgapet som finns inom ämnet EES.

– Det kommer vara i en app är planen just nu. Där de anställda ska kunna svara på olika typer av korta enkäter, Pulse surveys kallar man det för, förklarar Lovisa.

Lotten har med sin erfarenhet från systemvenskapen insikt i hur svårt det är att få med anställda i implementeringen av nya system. Många produkter är bara bra så länge alla använder dem som en del av den dagliga processen menar hon. Något som de har haft i åtanke under utvecklingen av EES- systemet.

– Vi har en tanke om att det ska vara ”Challenges”, alltså lite uppdrag och så för att öka engagemanget, berättar Lovisa.
– Precis och även för att det kanske ska vara lite roligt att göra de kanske lite tråkiga sakerna, fortsätter Lotten.

Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen
EES-systemet kan hjälpa företag framåt

För ESSIQ skulle denna produkt innebära bättre förståelse för medarbetarnas trivsel kontinuerligt över året. Lovisa och Lotten har anpassat produkten för att den ska passa ett konsultföretag där majoriteten av medarbetarna arbetar ute hos kund.

– Det blir lite skillnad för konsulter som sitter ute hos kund istället för inhouse eftersom man inte får den här dagliga kontakten med till exempel sin gruppchef eller liknande. Så man behöver ett verktyg för att kunna stödja den processen och kommunikationen, förklarar Lotten.

Genom att utveckla kommunikationen får ESSIQ en bättre förståelse för sina anställda och kan arbeta aktivt med att förbättra svaga punkter innan de utvecklas till större problem. Konsultcheferna får även ett verktyg för att kunna utveckla sitt ledarskap och förstå sina konsulter. Vidare kan de anställda dra nytta av processen på individnivå.

– Det ska finnas en ”quantified self del” där anställda ska kunna se sin egen data och mående över tid i olika kategorier, berättar Lovisa.

Vidare ska man kan jämföra kontor och konsultgrupper och även kunna se utvecklingen på en tidslinje över åren.

Hur långt har ni kommit i arbetet?

– Nu har vi skapat lite wireframes och håller på att utvärdera dem med en UX Designer från ESSIQ. Vi pratar även med konsulter som sitter ute på andra kontor för att få lite av deras insikter, berättar Lovisa.

– Ja, så vi har ju egentligen jobbat en del med själva konceptet. Nu börjar vi röra oss mer mot interfacet, alltså hur det faktiskt kommer se ut för användaren, fortsätter Lotten.

Det förväntade resultatet är ett färdigt koncept av ett Employee Engagement Software i form av en high fidelity prototyp. Målet är att ESSIQ i framtiden ska kunna använda sig av systemet i form av en mobilapplikation.

Efter utbildningen vill de arbeta som konsulter på ett härligt och engagerat företag. Kanske på ESSIQ? Vem vet!

Vad är era tips till kommande exjobbare?

– Börja söka tidigt och sök dig till företag där du kan tänka dig att jobba. Det är lätt att vara lite lat och välja att köra ett projekt enskilt med skolan. Men vi har ändå känt att det är så värt att lägga den tiden och söka till ett företag.

– Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen. Det är kul att göra någonting som faktiskt kommer bli någonting. De anställda på ESSIQ kommer kunna dra nytta av det vi gör.

Funderar du på vad du ska göra för exjobb? Eller har du en idé men vet inte vart du ska börja? Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen. Är det hos ESSIQ? Kicka igång processen direkt genom att skicka in din ansökan här. 

Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen Gör ditt exjobb på ett företag där du vill arbeta efter examen

Söker du personal? Klicka här

Söker du jobb? Klicka här