Blogg
2018/02/14
Flygande succé för examensarbetet i Syd
I oktober presenterade vi Simon Karlsson och Jesper Urde som då startade upp sitt exjobb på ESSIQ:s kontor i Syd. Nu har de hunnit avsluta sitt arbete – och det med lyckat resultat. Självklart vill vi dela med er hur processen såg ut och vad Simon, Jesper och vi på ESSIQ tar med sig från projektet!
Simons och Jespers examensarbete gick ut på att utveckla hydrofoils till E-jollar. Hydrofoiling innebär att en båt förses med ”vingar” (hydrofoils) under vattenytan, vilket innebär att båten börjar flyga fram över vattenytan när den når en viss hastighet. Detta minskar båtens vattenmotstånd drastiskt och ökar därmed farten ytterligare. Det problem som Simon och Jesper identifierat, och som de så klart ville lösa, var att denna teknik hitintills kostat en mindre förmögenhet, och därmed varit väldigt otillgänglig för de flesta. Det ville våra båda exjobbare ändra på!
– De första veckorna av exjobbet spenderade vi med research, samt med att skissa koncept på olika tänkbara lösningar. Därefter utvärderade vi de olika förslagen och valde ut det som verkade mest lovande. Detta konceptet förfinade vi, och genom beräkningar och simuleringar valde vi vilka vingprofiler vi skulle använda för hydrofoilsen och hur stora lyftareor dessa skulle ha, berättar Simon.
Faktorerna som beskrivs ovan hade stor inverkan på vilken lyftkraft konstruktionen skulle generera, så mycket arbete lades ner på att hitta en så bra konfiguration som möjligt. Först när geometrin och storleken av foilsen var spikade kunde Simon och Jesper skapa den slutgiltiga designen i CAD. Med designen färdig var det dags att bygga en prototyp för att kontrollera hur väl de teoretiska beräkningarna stämde överens med verkligheten. Under några veckor flyttade därför hela projektet ner i ESSIQ:aren Curt Hallbergs verkstad i Malmö, där större delen av bygget ägde rum.
– Varje vinge tillverkades i två halvor. För att få önskad form på varje vinghalva använde vi oss av träformar som vi fräst ut på LTH. I dessa träformar tillverkades vinghalvorna av kolfiber och epoxi, innan de slutligen limmades ihop. Efter att ha spraymålat och klätt e-jollen med ESSIQ:s dekaler, var i redo att ge oss ut på havet för ett test!
Utanför Limhams småbåtshamn, i vindar runt 5-6 m/s, lyckades teamet till sin stora glädje foila stundtals redan på första försöket. Efter ett tag upptäcktes dock att vinkeln på rodret inte gick att fixera så väl som man hade tänkt sig. Det gjorde att rodret sakta tryckes bakåt under foiling, vilket i sin tur ledde till att vingen på rodret genererade för lite lyftkraft.
– Detta är dock ett lätt åtgärdat problem, så inom en snar framtid räknar vi med att ge oss ut igen för ett nytt försök, sammanfattar Simon och Jesper.
Samarbetet med Simon och Jesper har varit väldigt givande även för ESSIQ:s del. De hade en tuff tidsplan, men tillsammans med våra erfarna konstruktörer och projektledare har de planerat väl, gjort bra prioriteringar och viktiga avgränsningar. I kombination med ett hårt jobb och dedikerat fokus lyckades de slutligen nå sitt mål i tid.
– Deras ingenjörsmässiga arbetssätt med grundliga analyser och utförliga teoretiska kalkyler var starkt bidragande till att de lyckades med konststycket att få E-jollen att flyga redan vid första testsegligen, säger Nils Bjerkås, regionsansvarig ESSIQ Syd och kontaktperson för projektet.
Regionsansvarig Nils Bjerkås och två nöjda exjobbare!
Det har varit riktigt kul att följa hur exjobbarna nyttjat styrkan hos ESSIQ:s fantastiska nätverk genom att ta hjälp av våra medarbetare, som ställt upp med allt från spetskompetens inom tillverkningsmetoder för kompositmaterial till att låna ut sin verkstad. Stort tack till såväl exjobbare som anställda, ni har samarbetat exemplariskt och det har varit härligt att se! Nu önskar vi Jesper stort lycka till när han som nästa steg i sin flygande karriär kommer att fortsätta på pilotutbildningen. Vi kan glädjande meddela att Simon valt att även fortsättningsvis vara en del av ESSIQ, nu som anställd hos oss, så räkna med att se mer av både honom och den flygande E-jollen i framtiden!
ESSIQ Syd kommer nu ta sig an ett nytt examensarbete, då Anna Hagberg och Agnes Ekesiöö ska hjälpa till att utveckla våra processer för ledning av inhouse-projekt. Mer om det kommer ni kunna läsa här framöver!