Kontakta Oss Karriär Start
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 47
style="background: ;background: linear-gradient(45deg, , );">

Blogg / ESSIQ VÄST

2019/05/13

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 68
style="color: #ffffff;">Det är vad vi kallar ett lyckat examensarbete!

Blogg / ESSIQ VÄST

2019/05/13

Det är vad vi kallar ett lyckat examensarbete!

”Samarbetet har fungerat väldigt bra, till och med över våra förväntningar. Det går nog ganska säkert att säga att utan de resurser som vi fått från ESSIQ hade det här exjobbet inte varit genomförbart.”

Rasmus Davidsson och Martin Dehmer Östebo läser Interaction Design på Chalmers och har under terminen genomfört sitt exjobb som handlar om att identifiera skillnader i användarupplevelser mellan VR (Virtual Reality) och skärmbaserade system. De har valt att samarbeta tillsammans med ESSIQ tack vare den kompetens som finns hos oss inom just VR.

Berätta om ert examensarbete

Vårt exjobb handlar om att försöka identifiera skillnader i användarupplevelser mellan VR och skärmbaserade system. Vi har valt att göra detta genom att jämföra två system, ett i VR och det andra mer traditionellt och skärmbaserat, där en användare kan göra personliga designval när de köper ett förkonstruerat hus. En stor del av projektet har bestått av att designa och implementera VR-programmet som vi använde vid jämförelsen. Vi har suttit många timmar och byggt i Unreal Engine 4 och vi har haft många både små och stora test med användare. Under processen har vi också varit intresserade av riktlinjer för VR design, eftersom det är en ny teknologi och det inte finns så mycket litteratur att grunda sin design på. Vi har utforskat de få designriktlinjer vi har kunnat hitta och även försökt utforma våra egna riktlinjer för VR design.

Resultatet slutade i en prototyp av ett VR program som man kan använda för att besöka ett hus i VR. I prototypen kan man ändra material på olika delar av huset, t.ex. golv, skåpsluckor i köket och innerdörrar. Man kan även bland annat byta ut vissa modeller och promenera runt i huset. Vi gjorde även ett omfattande test där vi jämförde prototypen med ett skärmbaserat gränssnitt och kom fram till att det finns en del skillnader i hur användare upplever de båda systemen.

Hur kom ni i kontakt med ESSIQ?

Vi ville göra ett exjobb inom VR, därför skrev vi på flera olika sociala medier för att nå ut till så många som möjligt. Facebook var ett ställe som vi skrev på och där kom vi i kontakt med Johan Kalin från ESSIQ. Vi började med att kommunicera via e-mail, vilket sedan ledde till att vi träffades och pratade om vad vi skulle kunna göra ett exjobb om. Efter två möten bestämde vi oss att göra exjobbet tillsammans med ESSIQ.

Varför valde ni att göra ert exjobb tillsammans med ESSIQ?

Varför vi blev intresserade av ESSIQ från första början var på grund av den kompetensen som finns hos företaget, vilket vi inte hittade på så många andra ställen. Eftersom vi ville göra ett exjobb inom VR passade ESSIQ perfekt för oss då det finns VR ingenjörer som jobbar där, och stor kompetens inom det området. Vi såg möjligheten att utvecklas inom VR utveckling, men vi ville även lära oss hur konsultbranschen fungerar. Vi fick helt enkelt en bra känsla av ESSIQ och dom var alltid positiva och snabba på respons.

Hur tycker ni samarbetet gått?

Samarbetet har fungerat väldigt bra, till och med över våra förväntningar. Det går nog ganska säkert att säga att utan de resurser som vi fått från ESSIQ hade det här exjobbet inte varit genomförbart. ESSIQ har gett oss en fantastisk plats att arbeta på med mycket trevligt folk att umgås med när vi inte jobbar. De har hjälpt oss med den utrustning som vi behövt i form av datorer och VR teknologi (ett helt nytt headset köptes till och med in för att hjälpa oss med projektet) och det har funnits mängder av folk som ställt upp på att hjälpa oss testa vår design, vissa flera gånger.

Skulle ni rekommendera andra att göra sitt exjobb med ESSIQ?

Ja, definitivt. Det har varit mycket arbete, ESSIQ har bidragit med verktygen som vi behövt för att genomföra vårt exjobb, men utförande, planering och vad vi vill uppnå för resultat har varit helt upp till oss själva. Det har passat oss bra, både eftersom vi själva haft en tydlig bild av vad vi har velat göra och även haft en del krav på oss från skolan att uppfylla.

Vi rekommenderar dessutom ESSIQ på grund av det goda bemötande som vi fått. Inte bara har alla personer vi träffat varit väldigt välkomnande, men vi har dessutom blivit tillförfrågade om att vara med på företagsevent och även ett kundmöte redan från dag ett. Att göra vårt exjobb på ESSIQ har hjälpt oss inte bara praktiskt i vårt arbete utan har även varit ett första steg från skolan ut i arbetslivet.

Har ni några tips till studenter som står inför planeringen av exjobb?

Det första vi hade velat tipsa om är nog att ringa är så mycket mer effektivt än mejl. Är ni intresserade av ett företag och vill komma i kontakt med dem så ring och prata med dem! Man kan utbyta så mycket mer information, man blir inte ignorerad lika lätt och den man pratar med har svårare att säga nej.

Prata med många företag. Att hitta någon som är villig att ta en exjobbare är inte alltid självklart och man kan behöva skapa många kontakter, inte bara för att hitta någonting utan dessutom ett arbete som man tycker om.

Även om man inte riktigt vet vad man vill göra för exjobb under sommaren eller början av terminen, börja söka och börja fundera direkt. Man kommer inte ha bättre koll, eller mer funderingstid senare på hösten. Hitta ett område att arbeta med tidigt, och börja kontakta företag direkt. Processen tar lång tid, man hinner fundera under tiden, och ofta kan man tillsammans med företagen komma fram till exakt vad man ska göra.

Är du ingenjörsstudent som ska göra exjobb? Vi har inga färdiga upplägg, utan låter dig komma med idéerna – läs mer och skicka in din ansökan här