Kontakta Oss Karriär Start

Blogg / ESSIQ ÖST / ESSIQ SYD / ESSIQ VÄST / News

2019/12/18

ESSIQ hjälper till att locka fler kvinnliga ingenjörer genom IGEday 2020

Blogg / ESSIQ ÖST / ESSIQ SYD / ESSIQ VÄST / News

2019/12/18

ESSIQ hjälper till att locka fler kvinnliga ingenjörer genom IGEday 2020

Stolta samarbetspartners till Womengineer

”Womengineer, ett kvinnligt ingenjörsnätverk som vill att fler kvinnor skall bli ingenjörer. Något som ESSIQ tycker är viktigt och stöttar. Inte minst för att de produkter och tjänster vi utvecklar är lika mycket för män som för kvinnor.” – ESSIQ VD, Jonas Sohtell

ESSIQ har sedan starten strävat efter jämställdhet inom ingenjörsyrket. Idag är vi stolta över att ha 30% kvinnliga ingenjörer i bolaget, men långt ifrån nöjda, vi ska bli 50%!

Fler kvinnliga ingenjörer

Womengineer vill informera och inspirera fler tjejer till ingenjörsyrket. Deras mål är att det år 2030 examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. ESSIQ har därför valt att år 2020 stötta Womengineer ytterligare genom att bli Ruby Partner. Detta innebär bland annat ett stort engagemang under IGEday, Introduce a girl to Engineering day, ett årligt event då Womengineer låter tjejer och icke-binära mellan 13-19 år besöka en arbetsplats för att se vad en ingenjör gör.

En av våra fantastiska medarbetare som varit minst sagt engagerad för att göra just detta är Jessica Wedmark som arbetar som Design Engineer. Jessica var med under IGEday 2019 på ESSIQ och berättade för besökarna om hur det är att vara ingenjör. Hon har alltid varit tekniskt intresserad och i en intervju med Womengineer säger hon “Nya produkter kommer alltid behövas. Vare sig det är krig eller fred. Det gör att jag med min utbildning alltid kommer kunna få ett jobb”. Läs hela intervjun med Jessica här.

IGEday 2020

Den 3 april 2020 är det återigen dags för IGEday. Under en hel dag får tusentals unga tjejer runt om i Sverige möta verkliga förebilder i arbetslivet. De kan sedan fortsätta sin resa i teknikens värld genom Womengineer. Förra året var det 1869 besökare hos över 110 företag världen över och ESSIQ var ett av dem. Efter eventet fick besökarna svara på en utvärdering som visade att de fått en ökad förståelse om vad teknik är, ökat självförtroende inom naturvetenskapliga ämnen och kanske viktigast av allt – deltagarna fick verkliga förebilder som uppmuntrat dem till teknik och brutit deras uppfattning om stereotyper och normer inom ingenjörsyrket.

Det är otroligt roligt att läsa att initiativet och det vi gör tillsammans gör skillnad. Är du själv nyfiken på ingenjörsyrket? Eller har du ett barn eller vän som är? Vi kan varmt rekommendera att delta på IGEday 2020. Anmälan öppnar den 13 januari och fram till dess kan du läsa mer vilka företag du kan besöka här.

Besök www.essiq.se och följ oss på sociala medier @essiqab