Kontakta Oss Karriär Start
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 47
style="background: ;background: linear-gradient(45deg, , );">

Blogg / News

2018/09/27

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 68
style="color: #ffffff;">En annan verklighet – seminarium med Google Glass

Blogg / News

2018/09/27

En annan verklighet – seminarium med Google Glass

Jag sitter i ett inglasat uterum på en takvåning som blickar ut över centrala Göteborg. Jag har första parkett, en plats som jag delar med representanter från några av de största, mest framgångsrika industriföretagen i Sverige. Framför mig står Jay Kothari, chef för Google Glass på X – The Moonshot Factory, som ska prata om framtid och innovation. Inte riktigt en helt vanlig dag på jobbet – minst sagt.

VR, AR, MR och…?

Hur hamnade jag här? Jo, tillsammans med Västsvenska Handelskammaren är ESSIQ med i en satsning för att jobba med samverkan mellan företag i Västra Sverige, med syftet att dela kunskap och etablera nya samarbeten. Fokus på just detta event är att öka förståelsen för de digitala verktyg som med stor kraft har vuxit fram de senaste åren. Man kan säga att det finns tre nivåer av verkligheter som inte är den faktiska värld vi lever i: Virtual Reality, Augmented Reality och Mixed Reality. Eller, det var vad jag visste. För idag lärde jag mig om den fjärde: Annotated Reality, som Jay på Google kallar det. Och det här seminariet ska handla om just detta.

Google Glass. Cred: Google/Streye

Google Glass. Foto: Google/Streye

Google Glass 2.0

De som är lika nördiga på ämnet som jag är vet säkert att Google Glass har lanserats en gång, men också återkallats. Det här är andra försöket till en mer mogen teknisk lösning som fokuserar på företag snarare än privatpersoner: business snarare än consumer. Annotated Reality är alltså en möjlighet att kunna få information visad på något som ser ut som vanliga glasögon, som om den – informationen – var hängande i luften. Google Glass ska hjälpa folk att komma bort från tangentbord och datorer, och istället underlätta utbildning, upplärning och att hitta information.

Google Glass, cred: Google/Streye

Informationsdisplay med Google Glass. Foto: Google/Streye

The Moonshot Factory – teknik och kultur

Google Glass togs fram av ett av Googles företag, som heter X, eller The Moonshot Factory. Det är ett företag som tar inspiration från rymdprogrammet NASA lanserade då USA skulle placera en människa på månen. Programmet var en otrolig satsning och hade ett mål som i sig var så komplicerat att de var tvungna att uppfinna en hel rad nya lösningar. Tandkrämstuben, memory foam, våtdräkter, vattenrening, sladdlösa dammsugare och frystorkad mat är exempel på innovationer uppkomna för just detta projekt. Det är denna typ av mentalitet Jay pratar om under seminariet, och som har format företaget och dess projekt.

Google Glass. Cred: Google/Streye

Framtidens verktyg för informationshämtning och inlärning, enligt The Moonshot Factory. Foto: Google/Streye

Jay pratar också mycket om kultur – de vet att företagskulturen är en avgörande del för varje verksamhets överlevnad och utveckling. Det är väldigt lätt att ryckas med i den otroligt intressanta och något spektakulära kulturen som finns i Silicon Valley (vem har inte sett TV-serien med samma namn?) och den frihet som verkar finnas där. Vem hade inte velat jobba med projekt där de angriper stora, komplexa världsproblem med hög aspiration och nyfikenhet, och där budgetkrav och konvention kommer i andra hand? X/The Moonshot Factory har en kultur som till stor del bygger på Googles, och den handlar inte minst om individens värdering och fulla potential – inte helt olikt den kultur vi har och främjar på ESSIQ. Google tror på att bevara idéer och testa dem internt. De värnar om sina medarbetare bland annat genom 20%-alternativprojekt och främjande av rotationer internt och mellan företag.

Vad kan vi vänta oss i framtiden?

Den teknik som Google presenterar kommer oundvikligen att hamna i våra händer – frågan är bara när. Våra telefoner blev ”mobila” under 90-talet, de fick internetuppkoppling och touchskärmar sent 2000-tal. Skärmarna har redan i börjat flytta ner på våra handleder för att förse oss med information, och i viss utsträckning kunna kommunicera. Vi sitter fortfarande med tangentbord och pekdon, men gestteknik och röststyrning börjar mogna allt mer. Kanske ser vi under 2020-talet läkare som antecknar med röststyrning? Eller musikstudenter som själva ser vilken tangent de ska trycka ner eller vilken sträng de ska spela på? Serviceteknikern som efter första veckan på jobbet kan montera utan fysisk upplärning, eller hur du och jag like:ar en bild genom att blinka?

Framtiden är närmare än vi tror, och idag fick jag ta del av hur den växer fram, och jag fick känna på en kultur som är avgörande för teknikens framfart. Det var minst sagt inspirerande, och jag ser fram emot att även framöver vara en del av den spännande utveckling som, tveklöst, står framför oss!

– Joakim Brodd för ESSIQ