Kontakta Oss Skicka In Ditt CV Start

VÄLJ DET TJÄNSTEOMRÅDE SOM INTRESSEAR DIG

ELEKTRONIK & MJUKVARA

Utveckling av hårdvara och mjukvara till inbyggda system

El & mjukvara är ett brett område. Detta tack vare att många företag vill fortsätta att förbättra och utveckla sina produkter mot framtiden och inte minst mot IoT, Internet of Things. Idag finns det elektronik och mjukvara i nästintill alla produkter i hemmet, arbetsplatsen, bilen, båten, samhället och industrin. Detta ställer såklart höga krav på att samspelet mellan elektronik och mjukvara fungerar felfritt, då användarfunktionaliteten och säkerheten är högt prioriterade. Enbart mjukvaruprodukter står också inför nya utmaningar där nya funktioner och krav kommer in i spel.
Vi har fått förmånen att få vara en del i våra kunders utvecklingsverksamhet, där vi har bidragit med kunskap, kompetens och resurser för att de ska kunna nå sina mål. Dessa projekt vi tagit oss an tillsammans har varit spännande och utmanande – att kunna gå över mållinjen tillsammans med kunden och att se deras produkt bli en succé är inte bara en seger för kunden utan även för oss. I takt med att området el och mjukvara växer och när kunskap, kompetens eller resurser inte alltid finns tillgängligt, vill ESSIQ vara en naturlig samarbetspartner att räkna med.

Roller
Programmerare
Embedded
Frontend-utvecklare
Backend-utvecklare
SW-testning
Test lead
Kravställare
Elektronikkonstruktör
Elkonstruktör

Branscher
Automotive
Telekom
Medicinteknik
Industri

ELEKTRONIK & MJUKVARA > CASE

Batteriutveckling för Nilar

Johan Kenneberg är en mjukvaruutvecklare för inbyggda system som har ett brinnande intresse för allt högteknologiskt. Intresset för innovativa och nyskapande produkter gjorde att Johan fick ett uppdrag hos batteriutvecklaren Nilar. De behövde en resurs som kunde axla rollen som teknisk säljare och även genomföra kundändringar på produkterna.

Utmaning
Uppdraget bestod främst i att integrera Nilars system hos deras kunder. Projekten inleddes oftast med att Johan fick delta på säljmöten hos kund, både för att förstå kunden behov och bistå med teknisk kompetens kring produkterna. Efter ett lyckat säljmöte följde ett utvecklingsprojekt där Nilars produkter skulle anpassas för att integreras mot kund, oftast med Johan som både projektledare och en av utvecklingsresurserna.

Genomförande
Ett av Johans projekt var att utrusta en eldriven färja med batterier. Batteribanken var större än något tidigare projekt på den spänningen och energin kunde komma från både solceller, bränslecell eller från laddstationen i hamn. Inget av detta hade direkt stöd i plattformen och första prototypleveransen behövdes inom tre månader.

En helt ny laddningsstrategi togs fram i samråd med batterikemisterna på Nilar. Johan och en till mjukvaruutvecklare jobbade sedan tätt tillsammans för att skriva om stora delar av mjukvaran för att passa färjan. Nya versioner skickades regelbundet upp till fabriken i Gävle för att testas av experterna på plats. De stora förändringarna krävde kontinuerlig verifiering för att hålla tidplanen, samt ett djupt samarbete med hela utvecklingsorganisationen för att få det rätt från början.

Resultat
Batterisystemet levererades till Storbritannien i tid och installerades av Johan på plats. Efter två dagar med bärande av batterier och kabeldragning kunde en fullt fungerande eldriven färja överlämnas till kunden. Färjan är ett demoprojekt för att visa att det går utmärkt att driva engelska kanalfärjor på ren el.

  • Johan Kenneberg

    Johan Kenneberg

    Systemingenjör el & mjukvara

ELEKTRONIK & MJUKVARA > PROFIL

Johan Säfholm

Jag heter Johan Säfholm och jobbar på ESSIQ Syd. På universitet läste jag teknisk fysik och elektroteknik och hade planen att bli radionätplanerare, men snöade in på digitala kameror istället – ju mindre, desto bättre (de minsta jag jobbat med var 2x2x3 millimeter!). Sedan 2005 har jag rört mig inom optik och digital bild-/signalbehandling som oftast resulterat i någon form av konsumentprodukt: mobilkamera, övervakningskamera eller pekskärm.

Min gode vän Mikael Häll, konsultchef på ESSIQ, lockade in mig i ESSIQ-gemenskapen och jag tänkte: ”om han trivs där, så kommer jag också att göra det”. Det stämde – det har gått 2,5 år sedan dess och det blir bara bättre! Jag gillar verkligen att konsulten sätts i främsta rummet, till och med före kunden. Där tycker jag att ESSIQ sticker ut.

Just nu har jag ett uppdrag på Axis Communications som kameraingenjör, där jag programmerar produktionstester för övervakningskameror ena dagen och experimenterar med kameraprototyper andra dagen, för att sedan avsluta veckan med att köra runt i Lund och filma verkliga miljöer.

Jag tycker det är en perfekt kombination att vara konsult – jag får omväxling och stimulans på uppdraget, men tryggheten och gemenskapen hos ESSIQ. Det är ett upplägg som passar mig perfekt.

ESSIQ

Nyheter

Ta del av det som händer på ESSIQ i Stockholm, Göteborg och Malmö!

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Kontrabasgatan 7,
421 50 Västra Frölunda

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Gårdsvägen 10,
169 70 Solna

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

Anlita ESSIQ

Boka ett möte
eller maila oss!

Vi brinner för produktutveckling och medarbetarkultur. Konsulter på ESSIQ har hög kompetens och trivs med sig själv och sina kollegor. Det är en kombination vi tror är vinnande för alla parter. Genom att skicka din förfrågan så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

BOKA ETT MÖTE KONTAKTA NÅGON AV OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE