Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

UX & Service Design

Produktutveckling med användaren i fokus

Området UX & Service Design är en naturlig förlängning av ESSIQ:s kärna, användarcentrerad produktutveckling. Vi vill vara med att skapa produkter och tjänster som berör och som vi älskar att använda. Vi var tidigt ute och har hjälpt många konservativa, tekniktunga företag att ta steget mot användar- och användningsfokus. Innan begreppet user experience, UX, fanns i vokabulären satt våra konsulter ute och hjälpte kunder att produktutveckla för framtidens unga, smarta och tech-savy-kunder.

Idag är UX & Service Design ett naturligt val för många företag. Inte för att vi kanske för stunden har rätt teknik och plattform, utan snarare för att våra personer har rätt ambition, innovation och personlighet. Tekniken kommer i andra hand. UX & Service Design-konsulterna på ESSIQ jobbar idag med kunder i många branscher och vi kan erbjuda spännande möjligheter för personer som gillar ny utveckling med användarfokus. Området rör sig snabbt och växer sig hela tiden större – och vi vill vara med om den utvecklingen, i allra högsta grad.

Roller
UX-designers
Fullstackutvecklare
Mjukvaruutvecklare
Grafiska designers och animatörer
Produktägare

UX & Service Design > Case

Inhouse-projekt för Lynk & Co

ESSIQ åtog sig att skapa något nytt inom den relativt konservativa fordonsbranschen när vi fick förtroendet att driva ett inhouse-projekt för Lynk & Co. Under några få år har fordonsbranschen transformerats till att fokusera mjukvara istället för hårdvara, digital connectivity och user experience (UX), istället för motorprestanda och häftiga fälgar. Uppdraget som nu engagerar några av ESSIQ:s Design- & UX-ingenjörer är en del av den spännande utvecklingen.

Utmaning
CEVT och Lynk & Co är företaget respektive bilmärket som ska ligga längst fram på vägen mot framtidens bilmarknad. Visionen är att skapa en sömlös integration mellan bilen, hemmet och användarens personliga liv – ett helt nytt sätt se på fordonet och föraren. Så vad är nyckeln till ett sådant samspel, som vi aldrig tidigare sett?

Genomförande
Inhouse på ESSIQ jobbas det nu för fullt med att skapa mjukvaran till en ny gadget eller enhet, med fokus på just denna integration: samspelet mellan bilen, hemmet och det personliga livet. Teamet består av UX-designers, androidutvecklare och funktionsägare. Vi har fört samman seniora, trygga ingenjörer med nyexaminerade, engagerade juniorer, och på så vis nått en stimulerande gruppdynamik.

Teamet jobbar enligt Scrum-metodiken, och har en tight dialog med teamen på CEVT. Arbetssättet skapar flexibilitet och ger ESSIQ:s delaktiga stort eget ansvar, och ett roligare sätt att jobba. Vi för också dialogen med övriga avdelningar, såsom HMI, HQ och EI, och externa leverantörer till projektet, vilket sätter teamet mitt i centrum av utvecklingen. De kan därmed vara med och påverka funktion, användning och upplevelse – bärande delar av det som ska komma att bli den slutgiltiga produkten.

Resultat
Inhouse-projektet för Lynk & Co är i full gång och slutresultatet är vi inte ensamma om att vänta på – många blickar är riktade mot utvecklingen av elbilar, och inte minst mot Lynk & Co. Vi ser spänt fram emot fortsättningen av projektet och att följa Lynk & Co:s väg mot framtidens bilmarknad.

  • Haroun Hajem

    Haroun Hajem

    UX-designer

UX & Service Design > Profil

Haroun Hajem

Mitt namn är Haroun Hajem och jag är mjukvaruutvecklare på ESSIQ. Jag har en ganska blandad bakgrund: jag har en Bachelor of Arts från Högskolan för Design och Konsthantverk och har läst ett års konstförberedande utbildning, men bestämde mig sedan för att rikta in mig på mjukvara.

Innan jag tog steget och utbildade mig till mjukvaruutvecklare hann jag arbeta inom metallindustrin, frilansa som filmare och driva eget företag. Slutligen utbildade jag mig med inriktning mot C# och .Net, och nu får jag möjlighet att kombinera min kreativitet med mitt tekniska intresse som konsult på ESSIQ.

Jag fick upp ögonen för ESSIQ när en nära vän skulle göra sitt examensarbete där. Han talade gott om företaget, så jag tog kontakt med Johan, min nuvarande chef, när jag skulle praktisera i slutet av studietiden. Praktiken påbörjades och sedan blev jag kvar!

Nu är jag anställd på ESSIQ som mjukvaruutvecklare, och mina arbetsuppgifter är varierande. Eftersom jag har tidigare erfarenhet av grafisk design och video, får jag hoppa in i projekt där min kompetens efterfrågas. Jag jobbar med allt från att programmera VR-spel till att producera reklamfilmer och får därmed användning av alla mina intressen och kunskaper.

Det bästa med ESSIQ är att vi har så bra gemenskap, och att jag har många roliga kollegor som jag verkligen gillar att umgås med. På kontoret arbetar vi inte bara tillsammans, vi spelar VR-spel, äter lunch och utmanar varandra i pingis också. Vi har dessutom friheten att planera och styra våra projekt själva, vilket inte hör till vanligheterna i den här branschen. essiq.ser också positivt på och främjar att vi medarbetare utvecklar egna produkter – allt från motoriserade simfötter till automatiserade höj- och sänkbara skrivbord har tagits fram av kreativa ESSIQ:are.

 

ESSIQ

Blogg

Ta del av det som händer på ESSIQ i Stockholm, Göteborg och Malmö!

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Alfagatan 7,
431 49 Mölndal

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Gårdsvägen 10,
169 70 Solna

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

HAR VI FÅNGAT DITT INTRESSE?

Skicka in ditt
CV eller kontakta oss!

Vi vill vara Sveriges bästa arbetsplats för de bästa ingenjörerna. För att lyckas med det behöver vi fantastiska medarbetare. Vill du veta mer, eller bli en del av ESSIQ? Hör av dig!
Genom att skicka din ansöka så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

TA MIG TILL KARRIÄRSIDAN KONTAKTA OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE