Kontakta Oss Karriär Start
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 47
style="background: ;background: linear-gradient(45deg, , );">

Blogg / ESSIQ ÖST / ESSIQ SYD / ESSIQ VÄST / News

2019/11/05

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol39/k1/6cgqfhp5elnppel/essiq.se/public_html/wp-content/themes/ESSIQ/single.php on line 68
style="color: #f15d22;">Är ingenjörer lösningen på klimathotet?

Blogg / ESSIQ ÖST / ESSIQ SYD / ESSIQ VÄST / News

2019/11/05

Är ingenjörer lösningen på klimathotet?

Är ingenjörer lösningen på klimathotet?

”Det var ingenjörerna som förlöste det moderna Sverige. Nu hänger mycket av världens framtid på dem”, skrev Gunnar Wetterberg i en krönika för Expressen den 3 november.

Den 23 oktober fylldes GöteborgsOperan med förväntansfulla kunder och samarbetspartners till ESSIQ:s nätverksbolag Netgroup som firade 20 år, där historiken Gunnar Wetterberg själv var på plats och föreläste.

Enligt Wetterberg speglar NetGroup vad ingenjörskonsten har blivit idag, där nischade konsulter hjälper bilindustrin ta fram de bilar som ska lösa framtidens transportproblem. Under jubileumskvällen anordnades en specialexpo med Netgroupbolagen där bland annat ESSIQ fanns med bland representanterna. Vi valde att visa upp ett pågående projekt – Solros – som handlar om att få in äkta solljus i mörka rum samt körde ett QUIZ där vinnaren fick en middag för 2 på Sjömagasinet.

 

Enligt Wetterberg stod delar av utställningen för ”/…/hur ingenjörerna gör praktik av vetenskapen – från forskarnas know-why till ingenjörernas know-how/…/”. Vidare hyllar han NetGroup och menar att man får en sannare bild av vad ingenjörerna står för idag. Det tekniska samarbetet och ihärdiga arbetet mellan nätverksbolagen gör idéerna användbara och är enligt Wetterberg vårt bästa hopp mot klimathotet.

”Klimatförändringarna, arbetet med att ersätta de fossila materialen, uppgiften att ge tio miljarder människor ett drägligt liv – allt detta kommer att kräva många kluriga ingenjörsinsatser.” – Gunnar Wetterberg

Det var en lyckad jubileumskväll på GöteborgsOperan på temat Culture meets Engineering, ett tema Wetterberg såg som en påminnelse om att delar av 1800- och 1900-talets tekniska framsteg fick förödande följder när de inte mötte etiskt och humanistiskt mothugg, skriver han. Något som också tycks imponera var antalet kvinnliga ingenjörer på plats under kvällen. ESSIQ arbetar bland annat tillsammans med Womengineer för att uppmärksamma och locka fler kvinnor till ingenjörsyrket. Idag är 30% ESSIQ:are kvinnor, vilket vi är otroligt stolta över men inte nöjda då vi strävar efter 50/50!

Läs hela Gunnar Wetterbergs krönika här.