Kontakta Oss Karriär Nyheter Start

Simulation & Visualization

VR som verktyg i produkt- och tjänsteutveckling

VR, Virtual Reality, är ett begrepp som numera är bekant för de flesta, men visste du att det kan användas inom produkt- och tjänsteutveckling? En tydlig trend och möjlighet inom produktutveckling idag är att använda sig av virtuella miljöer. Tillgången till kraftfulla processorer, stora datamängder och innovativa visualiseringslösningar gör det möjligt att komplettera fysiska prototyper med virtuella. Det medför många fördelar, såsom att förkorta utvecklingscykler, involvera fler personer i utvecklingsprocessen och få större precision i beslutsstöden.

ESSIQ arbetar idag med många projekt där vi tillsammans med kunder utvecklar plattformar för virtuell utveckling, simulering och visualisering. Vi fokuserar på teknik- och metodutveckling och erbjuder kompetens från tidigt koncept till optimering och verifiering i processens slutskede. Inom tjänsteområdet Simulation och Visualization hjälper vi våra kunder att effektivisera och modernisera sin produktutveckling med hjälp av den senaste tekniken – som hela tiden utvecklas och förfinas.

Roller:
Produktägare
Visualiseringsingenjör
Simuleringsingenjör
Metodutvecklare
VR-utvecklare
Materialingenjör

Simulation & Visualization > Case

Differences in user experience comparing virtual reality and screen based interactions

Martin och Rasmus är två studenter som genomförde sitt examensarbete hos oss på ESSIQ. De läste under tiden en master i interaktionsdesign på Chalmers Tekniska Högskola, där Martin tidigare har en bachelorexamen i Teknisk Design (TD) och Rasmus en i IT. De arbetade främst med design, användarupplevelser, interaktion och gränssnitt i sin utbildning och genomförde därför ett masterarbete, i vilket de undersökte skillnader i användarupplevelser när man interagerar i Virtual Reality (VR) jämfört med skärmbaserade system.

Syfte och mål
VR är en teknologi som blir alltmer populär, men utvecklingen av moderna VR system är förhållandevis nytt med tanke på att den senaste teknologin inte är mer än fem till sju år gammal. I och med att VR är nytt finns det få studier och exempel på produkter som visar på när eller om det är värt att investera i VR teknologi för det enskilda företaget. Det finns en brist i kunskap om hur VR påverkar användarupplevelser jämfört med skärmbaserade system. Kunskap som hade varit bra att kunna basera beslut och investeringar på när bolag bestämmer sig för i vilket system de ska utveckla nya produkter. För branscher som idag försöker visualisera verkligheten med digitala medel är detta särskilt intressant. Färdigbyggda hus där kunder har möjlighet att göra personliga designval och visualisera dessa med digitala hjälpmedel innan huset är byggt, är en sådan bransch. Syftet med examensarbetet har därför varit att undersöka skillnader i användarupplevelser när man jämför ett VR system och ett skärmbaserat system som båda tillåter att göra designval i en husmiljö.

Eftersom det inte fanns något lämpligt VR system att jämföra med designade Martin och Rasmus ett eget system som en del av projektets process. De fann då ytterligare problem i att VR är relativt nytt. Det finns inte många vedertagna riktlinjer man kan följa för att utforma ett VR system med hög användarvänlighet och god användarupplevelse. Det blev därför även en del av projektets mål att ta fram sådana riktlinjer.

Processen bestod i stort i att designa ett VR system, implementera, och testa densamma. Halvvägs genom projektet hölls ett test för att undersöka användarvänlighet, både för att förbättra systemet men även för att kunna ta fram riktlinjer som resultat. Det sista testet bestod i att jämföra VR systemet med ett så likt skärmbaserat gränssnitt som möjligt. Analys av data från de båda testerna gav dem sju riktlinjer för VR design och sex systemdimensioner inom vilka VR skiljer sig från skärmbaserade system.

Genomförande
Större delen av arbetet utfördes på ESSIQ i Väst, där Martin och Rasmus utvecklade VR prototypen med hjälp av Unreal Engine 4. Tillsammans med oss genomförde de båda stora och små tester för att kunna iterera VR systemet många gånger under arbetet. Förutom design och implementation av funktionalitet i VR systemet har arbetet också bestått mycket av att planera test, samla in data samt analysera densamma. Kontakt med utomstående bolag inom bostadsbranschen genererade värdefull information om processen att köpa hus. Genom denna kontakt fick de även tillåtelse att använda en datormodell av ett hus i de utvecklade VR systemet.

Resultat
I analys av den data som samlades in under de båda testen som genomfördes hittades sju riktlinjer för VR design och sex systemdimensioner inom vilka VR skiljer sig från skärmbaserade system. Även om VR systemet enbart ska ses som en prototyp har konceptet potential som kommersiell produkt och utförandet är ett gott exempel på hur man skulle kunna tänka sig att en sådan produkt kan se ut.

Simulation & Visualization > Profil

Joakim Brodd

Joakim Brodd är Automotive Consultant på ESSIQ och rör sig inom tjänsteområdet Simulation och Visualization. Joakim är en mångsidig person med stort tekniskt intresse. Han är född i Schweiz, uppvuxen utanför Göteborg, har bott flera år i Tranås och pluggat i såväl USA som Tyskland. Idag arbetar Joakim i ett projekt på Geely Design i Göteborg, där han har rollen som Product Design Quality Specialist.

Det var inte helt självklart att Joakim skulle påbörja en karriär inom teknik – han har nämligen både en Master of Science i Product Development från Chalmers och en Bachelor of Economics från Handelshögskolan i Göteborg. Men teknikintresset tog över allt mer, och under studietiden var Joakim bland annat på utbyte i Tyskland för att rikta in sig på fordonsutveckling, teknisk design och innovation på Stuttgarts Universitet. Idag beskriver Joakim sig själv som ”tragiskt teknikintresserad”, och just bilar är något som länge legat honom varmt om hjärtat.

Bilintresset har också kommit att forma Joakims arbetsliv och har lett till häftiga möjligheter att utveckla framtidens bilar. I sitt tidigare uppdrag inom Perceived Quality på CEVT, China Euro Vehicle Technology, höll Joakim i kundkliniker på en testanläggning i England och genomförde en rad Product Reviews i de olika bilfabrikerna i Kina. Möjligheten att få arbeta i en internationell miljö är något som Joakim uppskattar:

– Genom ESSIQ har jag fått möjligheten att komma till utvecklande uppdrag och arbeta i en internationell miljö. Det är otroligt intressant att jobba mot Kina, som idag driver teknisk innovation och bilutveckling framåt, säger Joakim.

Joakim kom till ESSIQ 2016 och beskriver företagskulturen som social, positiv och nytänkande. Att känna sig som en del av gemenskapen är viktigt, betonar Joakim, eftersom man som konsult tillbringar den största delen av sin tid hos kunden. Han har lärt sig mycket under sin karriär på ESSIQ: att arbeta i stora, komplexa projekt, att sammanställa viktig information och att hålla presentationer på hög nivå. Genom ESSIQ:s utbildningsprogram har han också blivit certifierad projektledare, vilket är en kompetens han vill fortsätta utveckla framöver. Till framtidens förmågor inom teknikbranschen vill han ge följande tips:

– Dagens och morgondagens konsultgeneration kommer att ställa högre krav på arbetsgivaren – digital kompetens och den senaste tekniken är något man förväntar sig. Detta är även något som vår generation är väldigt duktiga på. Var inte rädd för att ta för dig och dela med dig av denna kunskap! Knyt kontakter, var aktiv på möten och delta i sociala aktiviteter.

Privat är Joakim, utöver teknikintresset, intresserad av träning och musik. Han läser konstant om de senaste nyheterna inom bilindustrin, men lägger självklart mest tid på att umgås med fru och hund, som han bor tillsammans med i centrala Göteborg. Som person är Joakim analytisk och nyfiken, två egenskaper som driver honom framåt, både privat och yrkesmässigt:

– Jag gillar att basera diskussioner och beslut på fakta. Därtill har jag ett starkt driv och en kraftig nyfikenhet som leder mig vidare. Jag vill alltid fortsätta lära!

ESSIQ

Blogg

Ta del av det som händer på ESSIQ i Stockholm, Göteborg och Malmö!

BLI EN AV OSS

Lediga jobb

Vi vill vara Sveriges bästa arbetsplats för de bästa ingenjörerna. För att lyckas med det behöver vi fantastiska medarbetare. Vill du bli en av oss?

Karriär - Sök lediga jobb här

GÖTEBORG (HUVUDKONTOR)

ESSIQ Väst

Alfagatan 7,
431 49 Mölndal

STOCKHOLM

ESSIQ Öst

Gårdsvägen 10,
169 70 Solna

MALMÖ

ESSIQ Syd

Skeppsbron 7,
211 20 Malmö

HAR VI FÅNGAT DITT INTRESSE?

Skicka in ditt
CV eller kontakta oss!

Vi vill vara Sveriges bästa arbetsplats för de bästa ingenjörerna. För att lyckas med det behöver vi fantastiska medarbetare. Vill du veta mer, eller bli en del av ESSIQ? Hör av dig!
Genom att skicka din ansöka så godkänner du villkoren att vi sparar dina uppgifter, läs mer här.

TA MIG TILL KARRIÄRSIDAN KONTAKTA OSS VÄLJ ANNAT TJÄNSTEOMRÅDE