Kontakta Oss Karriär Start

Blogg

2019/04/02

2000 tjejer testade ingenjörsyrket

Blogg

2019/04/02

2000 tjejer testade ingenjörsyrket

IGEday – Introduce a Girl to Engineering Day – är ett årligt event som arrangeras av Womengineer, en ideell organisation som arbetar för en mer jämställd teknikbransch. Ett mål som vi på ESSIQ delar.

I år gick IGEday av stapeln den 29 mars och slog dessutom rekord med hela 2000 unga tjejer som ville prova på yrket som ingenjör. ESSIQ var med och bidrog och våra tre kontor i Väst, Öst och Syd fick besök av förväntansfulla och nyfikna tjejer.

Vi laddade med energifylld frukostbuffé och introducerade vilka vi är och vad vi gör. Tjejerna fick sedan träffa studentambassadörer och konsulter som berättade om livet som ingenjör.

Frukostbuffé! #womengineer

Blivande Ingenjörer

Under dagen höll vi bland annat i workshops med temat teknik och tjejerna imponerade stort! De fick löda ihop en egen elektronisk tärning samt skruva isär hörlurar för att se vilka delar de innehåller. De fick prova på att programmera appar och utveckla varsin unik app som de laddade ner till sina telefoner. De fick även testa att programmera i ett litet inbyggt system där en av dem gjorde en digital termometer och två andra programmerade på egen hand hela StarWars-melodin. I ESSIQs egna CAD- skola fick tjejerna testa att modellera en egen nyckelring och skriva ut den i 3D-printern.

Programmering av appar

CAD-skolan i full gång

Några av tjejerna vågade dessutom lämna ESSIQs lokaler en stund och kliva in i ett Escape Room i VR-miljö som två av våra ex-jobbare i Väst själva tagit fram. Med riktigt bra teamwork löste tjejerna tillsammans flera gåtor för att ta sig ut till verkligheten igen.

Escape Room i VR och skapande av elektroniska tärningar

Tack #womengineer och alla deltagare

Det blev en lyckad dag med god mat, lärorika workshops och tävlingar i allt från att bygga högst torn av marshmallows och spagetti, till nervkittlande pingisturneringar. Som en guldkant på dagen fick tjejerna med sig flera olika ESSIQ- give aways och dessutom den 3D printade nyckelringen de själva fått prova att modellera i CAD.

Spännande pingisturnering

Viktigast av allt var att våra (förhoppningsvis) blivande ingenjörstjejer verkade mycket nöjda. Vi tar med oss den härliga responsen vi fick!

”Jag fick en mycket tydligare uppfattning om vad ingenjörer och konsulter gör. Jag tyckte allting var otroligt bra gjort”

”Det var roligast att cadda och se hur det utvecklas, att det faktiskt blir en färdig produkt”

”Personalen var mycket trevliga och det gjorde att jag kände mig bekväm. Det roligaste var VR-äventyret då vi kunde lösa utmaningen tillsammans”

ESSIQ tackar alla besökare och kollegor som medverkat denna dagen. IGEday är ett fantastiskt initiativ och vi hoppas det kommer leda till att vi ser fler kvinnor i teknikbranschen i framtiden!

Följ med oss på de event vi arrangerar och deltar på, @essiqab: